2000 2008 arası ve sonrası için yeni emeklilik sistemi hazırlandı! Emeklilik yaşınız değişiyor hemen tabloya bakın

Emeklilik sistemi için önemli bir döneme işaret ediyor. Meclis'in açılmasıyla birlikte, memurlar ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlarına dayalı olarak yeni bir torba yasa gündeme gelecek. Bu torba yasada Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve emeklilik için önemli reform düzenlemelerinin yer alması bekleniyor. Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri ise Bağ-Kur'luları ilgilendirecek.

Giriş Tarihi 17 Eylül 2023, 12:51 Güncelleme 17 Eylül 2023, 12:52
2000 2008 arası ve sonrası için yeni emeklilik sistemi hazırlandı! Emeklilik yaşınız değişiyor hemen tabloya bakın

İÇİNDEKİLER

Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte emeklilik sistemi üzerinde önemli değişikliklerin görüşülmesi bekleniyor. Bu değişiklikler arasında SSK ve Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi, kadınlar için devlet destekli ödemelerle yaş şartının yeniden düzenlenmesi ve çifte emekli maaşı için yeni adımların atılması bulunuyor. Ayrıca bu düzenlemenin yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyeceği ve prim tablosunun değişeceği önemli bir gelişme olacak.

EMEKLİLERE EK ZAM YAPILACAK MI? | VİDEO

İLK DÜZENLEME: BAĞ-KUR PRİM EŞİTLENMESİ

Emeklilik reformunun ilk aşamalarından biri, Bağ-Kur sigortalılarını ilgilendirecek. Bağ-Kur'lular için emeklilik süreçlerinde yapılacak değişiklikler ve avantajlar bu kesimin geleceğini belirleyecek önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Emeklilik reformu kapsamında, Bağ-Kur sigortalılarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu reformun ilk aşamalarından biri olarak Bağ-Kur'luların emeklilik prim şartını düşürme çalışmalara devam ediyor.

Bu reform kapsamında küçük esnaf ve çiftçiler de dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur sigortalısının emeklilik prim şartı gözden geçiriliyor. Mevcut sistemde 9.000 prim günü şartı bulunan Bağ-Kur'lular için yeni düzenleme ile bu şart 7.200 güne çekiliyor.

İKİNCİ YENİLİK: EV HANIMLARI VE ANNELER İÇİN ERKEN EMEKLİLİK

Türkiye'nin emeklilik sistemi önemli bir dönüşüm yaşıyor. Emeklilik reformu kapsamında hayata geçirilecek olan ikinci yenilik, ev kadınları ve anneleri yakından ilgilendiriyor. Bu reform, ev kadınlarına ve annelere erken emeklilik ve prim desteği sunmayı hedefliyor.

Yapılan açıklamalara göre, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu model, ev kadınlarının sosyal güvenceye daha kolay erişim sağlamalarına ve emeklilik haklarını daha erken elde etmelerine olanak tanıyacak.

Gündemdeki üçüncü büyük reform, Orta Vadeli Program'a (OVP) da dahil edilen ikinci emeklilik düzenlemesi olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olarak biliniyor.

Bu sistem emekliliğe katkı sağlamak amacıyla otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) daha da güçlendirerek sunmayı hedefliyor.

Son yıllarda sıkça gündeme gelen ikinci basamak emeklilik sistemi olan TES, emeklilik döneminde daha fazla maddi güvence sağlamak amacıyla geliştiriliyor.