Evde bakım maaşı e-Devlet'te görünmüyor, neden? Evde bakım maaşım kesildi mi, ne zaman yatacak 2023? Ödeme sorgulama ekranı!

Evde bakım maaşlarına dair araştırmalar hız kazandı. Bazı hak sahipleri maaşının e-Devlet üzerinde görünmediğini ifade ediyor. Bilindiği üzere, evde bakım yardımı, engelli vatandaşların yaşadığı fiziksel, sosyal çevreden kopmadan bakım ihtiyaçlarının ailelerinin yanında karşılanması amacıyla veriliyor. İşte maaşlara dair merak edilenler haberimizde...

Giriş Tarihi 15 Eylül 2023, 08:02 Güncelleme 15 Eylül 2023, 08:02
Evde bakım maaşı e-Devlet’te görünmüyor, neden? Evde bakım maaşım kesildi mi, ne zaman yatacak 2023? Ödeme sorgulama ekranı!

İÇİNDEKİLER

Devlet, ekonomik ve sağlık açısından zor durumda olan vatandaşların yakınlarının bakımını üstlenenlere evde bakım maaşı ile destek veriyor. Bu önemli destek, hasta veya yaşlı bakımını üstlenenlere, raporla engelli olduğu tespit edilenlere, sosyal güvencesi olmayanlara yönelik olarak sağlanıyor. İşte evde bakım maaşına dair merak edilen soru ve cevaplar haberimizde...

EVDE BAKIM MAAŞI E-DEVLET'TE GÖRÜNMÜYOR, NEDEN?

Her ay ödeme takviminden 4-5 gün öncesi hak sahiplerinin ödeme bilgisi güncellenir. Ödeme bilgisi güncellenmeyen kişiler de kayıt bulunmadı gibi bilgiler yer alabilir. Evde bakım yardımından yararlanma koşulları başta olmak üzere merak edilen soruların cevapları şöyle:

1-Evde bakım desteğinden kimler yararlanabilir?

Evde bakım yardımı, engelli vatandaşların yaşadığı fiziksel, sosyal çevreden kopmadan bakım ihtiyaçlarının ailelerinin yanında karşılanması amacıyla veriliyor. Bu destek doğrudan engelli bireylere değil bakımını üstlenen akrabası, vasisine veriliyor. Yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri aracılıyla yürütülüyor. Bakan kişi ile engeli bulunan arasında kan bağı bulunması koşulu bulunuyor. Engelliye bakan herkes evde bakım parası alamıyor. Bakıma ihtiyacı olan kişilerin eşi, çocukları, çocuklarının eşleri, ana, baba ile bunların ana ve babası, torunları, torunların eşleri, kardeş ve eşya, teyze, dayı, amca ve hala gibi yakınlar alabiliyor. Üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor.

2-Eşim asgari ücretle çalışıyor, engelli kuzenime bakarsam evde bakım yardımı alabilir miyim?

Evde bakım maaşında, haneye giren her türlü gelir toplamına bakılıyor. Kişi başına düşen ortalama gelir tutarı dikkate alınıyor. Asgari ücretin net tutarının üçte ikisinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabiliyor. Bu tutar gelir testi raporu ile tespit ediliyor. Hanedeki akraba birey sayısı, bunların gelirinde değişiklik olduğunda bildirim zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca bakılan kişinin ikamet adresi değiştiğinde en geç 15 gün içinde ilgili müdürlüğe bilgi verilmesi gerekiyor.

3-Bakım hizmetinin yatılı olması zorunluluğu var mı?

Hanedeki akraba tarafından 24 saat bakım yapılması esası bulunuyor. Buna karşın Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti'nin uygun görmesi ve hanede bakımı üstlenecek başka akraba olmaması durumunda yakında ikamet eden akrabasınca en az 8 saat bakım yapılması gerekiyor.

4-Bugün itibariyle evde bakım yardımı ne kadar, aylık mı yatırılıyor?

Bugün itibariyle evde bakım aylığı 5 bin 98 lira olup memurlara yönelik toplu sözleşme kararıyla birlikte yeni yılda yeni maaş katsayısı ile birlikte bu tutar yaklaşık 7 bin 620 lira olacak. Bu destekten yararlanabilmek için ikametgâhınızın bulunduğu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz. Başvurunun ardından bakıma ihtiyacı olanların hanesinde inceleme yapılarak il müdürlüğü onayıyla başvuru sonuçlandırılıyor. Evde bakım yardımı her ay yatırılıyor.

5-Bu destek için engel oranına bakılıyor mu?

Evde bakım parası alabilmek ilk koşul engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi olup, "ağır engelli" ibaresinin de bulunmazı gerekiyor. Yüzde 50'den daha düşük bir engellilik oranının tespiti durumunda evde bakım parası ödenmiyor. Başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda 30 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. İtirazın ardından bakım hizmetleri değerlendirme heyeti karar veriyor. Heyetin kararı hangi yönde olursa olsun bağlayıcı.

6-Yılda iki defa verilen bayram ikramiyeleri de hane halkı gelirine dâhil ediliyor mu?

Evde bakım parası alan kişinin yaşadığı evde bir emekli varsa bayram ikramiyeleri hesaba dâhil edilmiyor. İkramiye konusunda bildirim zorunluluğu bulunmuyor.

7- Evde bakım desteği alabilmek için sadece engelli raporu yeter mi?

Bakıma ihtiyacı olan kişinin çalışmaması, emekli olmaması, nafaka bağlanmamış olması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekiyor.

8-Bakıma ihtiyacı olan kişi vefat ettiğinde ödenen tutar geri istenir mi?

Vefat durumunda en geç 15 gün içinde il müdürlüğüne bildirmesi gerekiyor. Bildirimde bulunmayıp bakım aylığı alınmaya devam edilirse sorumlular hakkında hukuki işlem yapılır.