İş öğrenen gence ayda 12.542 TL: İşbaşı eğitim programında ödemeler arttı! Kimler, nasıl yararlanacak?

İşbaşı eğitim programlarına katılan gençlere ödenen harçlık günlük 219,28-482,41 lira aralığına çıktı. Gençler program süresince aylık 12 bin 542 liraya varan ödeme alabiliyor, 9 ayda verilen harçlık 112 bin lirayı aşıyor…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2023 Güncelleme 13 Eylül 2023, 08:29
İş öğrenen gence ayda 12.542 TL: İşbaşı eğitim programında ödemeler arttı! Kimler, nasıl yararlanacak?

İÇİNDEKİLER

İŞKUR'un işbaşı eğitim programları ile gençler iş tecrübesi kazanırken, harçlık alıyor, ardından da istihdam kapısı açılıyor. İşveren de bu programlar ile işe alacağı kişiyi işbaşında yetiştirme ve doğru personel bulma olanağına kavuşuyor.

İŞKUR, işbaşı eğitim programlarında, katılımcılara ödenecek harçlık tutarını artırdı. İşbaşı eğitim programlarında günlük ödeme iş arayan statüsündeki vatandaşlar için 438,55, lise ve altı örgün eğitime devam eden öğrenciler için 328,91, diğer öğrenciler için 438,55, işsizlik ödeneği alanlar için 219,28 liraya yükseltildi. Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda ise katılımcılara yapılacak günlük ödeme 482,41 liraya çıkarıldı.



3-9 AY SÜRÜYOR
İşbaşı eğitim programları bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerlerinde en fazla 6, diğer sektörlerde 3 ay sürüyor. 18-29 arası gençlerin katılabildiği siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenen programlar ise en fazla 9 ay olarak uygulanıyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenebiliyor. İşbaşı eğitim programları, günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla planlanabiliyor.



SAĞLIK PRİMİ İŞKUR'DAN
İmalat sektöründe düzenlenen işbaşı öğretim programına katılan genç günlüğü 438,55 liradan ayda (26 gün) 11 bin 402 lira 30 kuruş alabiliyor. 6 ayda ödenen toplam harçlık ise 68 bin 413 lirayı buluyor.

Geleceğin mesleklerindeki programlara katılanlar ise günlüğü 482,41 liradan ayda 12 bin 542 lira 66 kuruş ödeme alabiliyor. Gencin 9 ayda alacağı toplam harçlık 112 bin 883 liraya ulaşıyor. Ayrıca genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi program süresince İŞKUR tarafından karşılanıyor.


İŞTE GÜNLÜK ÖDEMELER
İş arayanlar: 438,55 TL
Öğrenciler: 438,55 TL
Lise ve altı öğrenciler: 328,91 TL
İşsizlik ödeneği alanlar: 219,28 TL
Geleceğin meslekleri: 482,41 TL



KİMLER KATILABİLECEK?
İşbaşı eğitim programlarına katılmak isteyenler 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezleri'nden ya da İŞKUR E-Şube üzerinden başvuru yapabiliyor. Şu şartlar aranıyor:
- İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak,
- 15 yaşını tamamlamış olmak,
- İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
- Emekli olmamak,

- Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,
- Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,
- Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak.

'İŞKUR YOL ARKADAŞIM'GENÇLERLE BULUŞACAK
Türkiye ve AB ortak finansmanı ile İŞKUR tarafından yürütülen 'Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Teknik Destek Projesi kapsamındaki 'İŞKUR Yol Arkadaşım' tanıtım aracı 15 ilde gençlerle buluşacak. Tanıtım tırı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın katıldığı törenle yola çıktı. Bakan Işıkhan, projeyle 15-29 yaş aralığındaki gençlere iş arama süreçlerinde destek olmayı amaçladıklarını belirterek, "Öncelikle gençler olmak üzere her ailede en az bir çalışan olmasını sağlayacak tedbirler alınacak. Geleceğin mesleklerine yönelik gençlerin kariyer farkındalıkları artırılacak. Kampanyamız için yola çıkacak 'tır'ımız ile ulaşılması zor gençlerimize de ulaşıp onlarla temasa geçmeyi ve onlara, yanlarında olduğumuzu hissettirmeyi hedefliyoruz" dedi.

25 Ekim'e kadar 15 ilde gençlerle bir araya gelecek tanıtım tırı, Mardin, Van, Erzurum, Rize, İzmir, Edirne, Bursa, Eskişehir, Afyon, Konya, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Sivas ve Samsun'da 2'şer gün kalacak. Gençlere yol gösterecek mesleki eğilim ve beceri testleri ile fotoğraf alanları gibi etkinliklerin yanı sıra iş ve meslek danışmanları, İŞKUR'un hizmetlerini tanıtarak kariyer süreçlerinde gençlere destek olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN