Son dakika: Başkan Erdoğan "Doğalgaz fiyatı Türkiye'de belirlenecek" dedi herkes bunu araştırmaya başladı! Doğalgaz üssü nerede kurulacak?

Son dakika haberleri... Başkan Erdoğan'ın G-20 Zirvesi dönüşünde "Önümüzdeki süreçte Türkiye’de kurulacak fiziki doğalgaz üssü gibi atacağımız somut adımlarla küresel doğalgaz fiyatı Türkiye’de belirlenecek" ifadelerinin ardından söz konusu merkezin nereye kurulacağı merak edildi. Peki gaz merkezi ne zaman kurulur? Doğalgaz merkezi için hangi bölgeler üzerinde çalışılıyor? Doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya ne zaman taşınmaya başlar? Doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine nasıl taşınacak? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Oğuz Diriöz değerlendirdi.

Giriş Tarihi 12 Eylül 2023, 13:12 Güncelleme 12 Eylül 2023, 13:29
Son dakika: Başkan Erdoğan Doğalgaz fiyatı Türkiye’de belirlenecek dedi herkes bunu araştırmaya başladı! Doğalgaz üssü nerede kurulacak?

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'da düzenlenen G-20 Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada "Enerji konusunda her zaman yeni ve farklı çalışmalarımız olmuştur, olacaktır. Görüştüğümüz liderlerle enerji konusundaki ilişkilerimizi, atılacak yeni adımları konuştuk. Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Başka ülkelerin de kaynaklarının Avrupa pazarına ulaşması Türkiye'nin küresel enerji merkezi olması ile mümkün. Özellikle önümüzdeki süreçte Türkiye'de kurulacak fiziki doğalgaz üssü gibi atacağımız somut adımlarla küresel doğalgaz fiyatı Türkiye'de belirlenecek. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar olgunlaştıkça, nihayete erdirme aşamasına gelindiğinde, yeni müjdelerimizi de kamuoyu ile paylaşırız. Fiyatlandırma olayı onlarla birlikte atacağımız bir adım, alacağımız bir karar. Bunları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Bakanımız muhataplarıyla bu görüşerek neticelendirecek. Bu görüşmelerin neticesinde müşterek alacağımız kararlarla da yola devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu açıklamanın ardından doğalgaz merkezinin nereye kurulacağı büyük merak konusu oldu.

ENERJİDE MERKEZ ÜLKE OLMA YOLUNDA ADIMLAR
Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Oğuz Diriöz değerlendirdi.

Doç. Dr. Ali Oğuz Diriöz'ün açıklamaları:
"Bakü-Ceyhan-Tiflis'ten itibaren bakarsak Türkiye bir süredir doğal gaz konusunda merkez olma çalışmasını sürdürüyor. O günden beri TANAP, Mavi Akım gibi çeşitli yatırımlarla bu yol izlendi. Ukrayna savaşına kadar bu yatırımlar devam etti ve hala daha sürüyor. Savaş sonrası özellikle Rusya Devlet Başkanı Putin özellikle Türkiye'nin doğal gaz ve enerji merkezi olmasını söyledi. Bu zaten Türkiye'nin yıllardır yürüttüğü bir politikadır.

PİYASAYA YÖN VERECEK
Türkiye'nin sadece bir geçiş noktası olmayıp aynı zaman piyasaya yön veren bir aktör olma hedefi var. Putin'in bu hedefi koymasının başlıca sebeplerinden biri de AB'nin uyguladığı yaptırımlar var. Türkiye bu yaptırımlara taraf değil. Putin bu enerji ürünlerinin Türkiye üzerinden dünyaya dağıtılması yönünde planını açıkladı. Ancak bu zaten Türkiye'nin üzerinde yıllardır çalıştığı bir politikaydı. Türkiye enerji rotalarının kesiştiği bir yerde bulunuyor. Bunun yanında kendi keşfettiğimiz gazımız var.

YENİ TESİSLER YAPILIYOR
LNG'nin ithalatı ve ihracatı konusunda önemli bir merkez olma hedefimiz var. Bu konuda Trakya ve çeşitli limanlarımızda yeni tesisler yapılıyor. Bunlar tabi yatırım gerektiren işler. Gazı LNG olarak hizmete girmesi için 2 tane tesisi gerekir. Bunlar çok ciddi yatırımlardır.

Türkiye'nin gaz merkezi olması için bir taraftan kaynak çeşitliliği gerekiyor bu konuda Türkiye farklı ülkelerden alım yaptığı için avantajlı. Kesintisiz bir akışın olması şart. Depolama ve lojistik kapasitesinin ve sayılarının artması gerekir. İşte bunlar için çok ciddi yatırımlar gerekir.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ VURGUSU
Türkiye'nin gaz piyasalarına yön verebilmesi adına bir finansal merkez olması gerekir. İstanbul Finans Merkezi'nin varlığı ve özellikle enerji ticaretinde öne çıkmasının amaçlarından biri budur. Bu yönde bir ulusal politikamız var.

Rusya da yaptırımlardan dolayı Türkiye'nin bu ulusal politikası ile örtüşen bazı beyanlarda bulunuyor. Burada AB yaptırımlar ne kadar esner? Buradan gelecek gazın ne kadarını Türkiye üzerinden AB'ye satabiliriz? Çok ciddi planlamalar gerektiren işlerden bahsediyoruz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN