Emekliye ek zam: Refah payı ve en düşük aylık için ipuçları geldi! Kimleri, neler bekliyor?

Başkan Erdoğan’ın talimatıyla emekliler için başlatılan iyileştirme çalışması sürerken, refah payı verilmesi ve en düşük aylığın artırılması gündeme geldi. Açıklanan veriler de ipuçlarını verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Eylül 2023 Güncelleme 14 Eylül 2023, 21:32
Emekliye ek zam: Refah payı ve en düşük aylık için ipuçları geldi! Kimleri, neler bekliyor?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca memur ve emekli maaş zamlarını heyecanla beklerken, birbiri ardına gelen veriler ve açıklamalar ipuçlarını verdi. İlk olarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memurların ve emeklilerinin 2 yıllık zam oranlarını belirledi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK? I VİDEO İZLE

Zamlar 2024 için yüzde 15+10, 2025 için yüzde 6+5 olarak karara bağlanırken, bu oranlar aşılırsa enflasyon farkı verileceği de belirtildi. Ardından geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program'da enflasyon için 2023 yılı tahmini yüzde 65, 2024 hedefi yüzde 33 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz" dedi.

ZAM VE FARK VAR
Bu kapsamda, memur emeklilerine Ocak'ta yüzde 15 zam ve 2023'ün ikinci yarısında gerçekleşen enflasyonun yüzde 6'yı aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak. Yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahminine göre ikinci 6 aylık TÜFE yüzde 37.76 olarak bekleniyor.

Bu durumda memurların ve emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 29.96 çıkacak. Bu farkla birlikte yüzde 15'lik zam oranı da yüzde 49.46'yı bulacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını ise 2023'ün ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon gösterecek. TÜFE tahminine göre bu oran yüzde 37.76 olacak.

REFAH PAYI DA OLACAK
Tabii artışlar bunlarla sınırlı kalmayacak. Emeklilerin zam oranının refah payı ile artırılması gündemde. Bunun için Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar sürerken, verilecek refah payı ile birlikte emeklilerin zam oranlarının yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor.



TABAN AYLIK NE OLABİLİR?
Halen 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesinin artırılması da gündemde. Burada 10 bin lira seviyesi konuşuluyor. Net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, en düşük emekli aylığı ödemesi bunun yüzde 88.16'sı seviyesindeydi.

Temmuz'da net asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı aynı kaldı. Önceki seviyenin yeniden sağlanması istenirse en düşük emekli aylığı 10 bin 52 liraya çıkabilecek. Emekliler için ara zam formülleri gündeme geldi. Bunun için çalışmalar devam ediyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN