Deprem sigortası yerini zorunlu afet sigortasına bırakacak!

Deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayacak olan 'zorunlu afet sigortası' devreye girecek. Gelecek yıl uygulamaya alınacak afet sigortasıyla birlikte, bina tamamlama ve yapı sorumluluk sigortası da yaygınlaştırılacak. İşte sizler için derlediğimiz 11 Eylül tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2023 Güncelleme 11 Eylül 2023, 10:40
Deprem sigortası yerini zorunlu afet sigortasına bırakacak!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin refah planı Orta Vadeli Program'ın önemli ayaklarından birini de 'afet yönetimi' oluşturdu. Deprem sigortası yerine tüm afetleri kapsayacak olan 'zorunlu afet sigortası' devreye girecek.

Gelecek yıl uygulamaya alınacak afet sigortasıyla birlikte, bina tamamlama ve yapı sorumluluk sigortası da yaygınlaştırılacak. Kat malikleri, kiracılar eşyalarını sigortalayabilecek Modeller üzerinde çalışmalar tamamlandı, ürünün çıkmasıyla birlikte sigorta şirketleri sisteme entegre olacak, poliçe satışları başlayacak. (Hazal ATEŞ)

TÜRKİYE KART 81 İLE YAYILACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Kart'ın pilot uygulamasının Konya'da başarıyla tamamlandığını söyledi. Uygulamanın 81 ilde yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Uraloğlu, "Proje kapsamında amacımız, şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin sunulduğu ulaşım sektöründeki tüm paydaşların dahil olacağı bir takas, switch, mahsuplaşma ve operasyon merkezinin kurulmasıyla Türkiye Kart'ı her alanda devreye almak, Türkiye Kart'ın ulaşım araçları, para transferleri, alış-veriş ve birçok ihtiyaçlarda tek kart olarak kullanılabilmesini sağlamak" dedi.



EŞİ BENZERİ YOK
Ferrari, Monterey Otomobil Haftası'ndaki özel bir etkinlikte, türünün tek örneği olan 'Ferrari 812 Competizione'yi tanıttı. Eşi benzeri olmayan otomobil, Ferrari Stil Merkezi'nin her yeni model için yaratıcı araştırmalarına başlama yöntemini ifade eden 'boş sayfa' konseptinden esinlenilerek geliştirildi. Özel tasarım konseptinin uygulandığı araç, 12 silindirli otomobil tutkunları ve koleksiyoncuları için tasarlanmış, sınırlı ve özel bir seri olan 999 Ferrari 812 Competizione'den biri. Özel tasarım 812 Competizione, 17 Ekim'de New York'ta gerçekleşecek Ferrari Gala'da açık artırmaya çıkarılacak. Ferrari müşterilerinden oluşan topluluğun katılacağı Gala'dan elde edilen tüm gelir, eğitime destek projeleri kapsamında hayır kurumlarına bağışlanacak.

E-TİCARET CİROLARI % 122 BÜYÜDÜ
Türkiye'de e-ticarete ilişkin 2023 yılının ilk yarı sonuçlarını paylaşan NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve Orta Doğu & Afrika Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, 2022'deki güçlü performansın 2023'te de devam ettiğini ve yılın ilk yarısında satış cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 122 büyüdüğünü belirtti. 2023'ün ilk yarısındaki güçlü büyümenin bileşenlerini değerlendiren Erdoğan, özellikle kişisel bakım, ev bakımı ve yiyecek & içecek gruplarında online büyümenin offline büyümeyi geride bıraktığını ve toplam hızlı tüketim ürünleri içindeki online payının arttığını vurguladı.

6 GİRİŞİMCİSİNE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
TEKNOPARK İstanbul'un kuluçka merkezi Cube Incubation'un 6 girişimcisi TEKNOFEST Ankara'da düzenlenen Girişimcilik Yarışması'nda birincilik elde ederken, 2 girişimcisi ise ilk 3'te kendilerine yer buldu. MOVEON, Solis Yazılım, Lojipark, Orbina.ai, Simularge, Spacelis birincilik alan girişimler oldu. Pirameet ve Co Print de ödül alan girişimler arasında yer aldı.

KARSLI TURİZMCİLER DİREKT UÇUŞ BEKLİYOR
Kars'taki turizmciler, özellikle kış aylarında uluslararası pazarda güçlerini artırmaları için yurt dışından doğrudan uçuşların başlatılmasını istiyor. Sarıkamış Kayak Otelleri Derneği Başkanı Halit Taş, bölgeye bu yıl yabancı tur acentelerinin büyük ilgisi ve talebi bulunduğunu belirterek, "Başta Rusya olmak üzere diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ve Doğu Avrupa ülkeleriyle Kars Harakani Havalimanı'nın tarifeli nokta atanması konusunda çalışmalar yapıyoruz" dedi.

HER YAŞTA DİJİTAL OKURYAZARLIĞA DESTEK
Her yaşta doğru dijital okuryazarlığı destekleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailelerin çınarları olan 1923 yaşlıya dijital okuryazarlık eğitimi verdi. Bakanlığa bağlı kurumlarda ve huzurevlerinde kalan yaşlıların dijital çağa adapte olması için çalışan Bakanlık, 43 ilde Yaşlılara Yönelik Dijital ve Finansal Okuryazarlık Eğitimi sundu.

IPARD PROGRAMIYLA 98 MİLYARLIK YATIRIM
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AB Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) kapsamında toplamda 25 bin 102 projenin yatırıma dönüştürüldüğünü belirterek, "Bu yatırımlara yaklaşık 44.3 milyar lira hibe desteği verildi ve şu ana kadar 98 milyar liralık yatırım hayata geçti" dedi. Gelecek yıl başlayacak IPARD-III programının bütçesi 430 milyon euro AB katkısı ve 125 milyon euro ulusal katkı olmak üzere, 7 yıl için toplam 555 milyon euro olarak belirlendi. Yem bitkisi yetiştiriciliği, solucan gübresi üretimi, yumurta işleme tesisleri ve kırsalda kamu altyapı yatırımları gibi farklı sektörlere IPARD-III Programı ile ilk defa destek sağlanacak. Yatırım sektörleri için hibe oranları yüzde 50'den başlayıp yüzde 75'e kadar çıkabilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN