Milas yağlı zeytini AB'de coğrafi işaret tescili aldı

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda "Milas yağlı zeytini" Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Doğal salamura zeytin niteliğindeki Milas yağlı zeytini, bütün zeytin sınıfında olup çizik zeytin olarak piyasaya sunuluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2023 Güncelleme 09 Eylül 2023, 07:01
Milas yağlı zeytini AB’de coğrafi işaret tescili aldı

İÇİNDEKİLER

Zeytin, Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin önemli üretim merkezlerinden Milas'ta, ilk çağlardan bugüne kadar en temel geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sofralık bir zeytin olan Milas yağlı zeytini, ilçe sınırları içerisinde yaygın olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerden elde ediliyor ve en çok yüzde 1 serbest asitlik değerindeki zeytinyağıyla üstü kapatılarak hazırlanıyor.

Doğal salamura zeytin niteliğindeki Milas yağlı zeytini, bütün zeytin sınıfında olup çizik zeytin olarak piyasaya sunuluyor. Tarım Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda Milas yağlı zeytini AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece AB'den tescil alan ürün sayısı 14'e ulaşırken, Milas'ın AB tescili alan ürün sayısı da 2'ye yükseldi. Daha önce Milas zeytinyağı AB coğrafi ürün tescili almıştı.



"ULUSLARARASI ARENADA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de coğrafi işaret tescilini ve bu tescillerin ekonomik faydaya dönüşmesini çok önemsediklerini ifade etti. AB coğrafi işaret tescili için Edremit körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ile Maraş tarhanası olmak üzere 4 ürün AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı ve 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN