EBRD: Türk ekonomisinde atılan adımlar yatırımcıların onayını aldı

EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin Ortodoks para politikalarına geçiş vaadi ve bu vaadin; art arda önemli faiz artırımları, likidite ve kredinin sıkılaştırılması yoluyla yerine getirilmesinin yatırımcıların onayını aldığını söyledi. İşte sizler için derlediğimiz 9 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2023 Güncelleme 09 Eylül 2023, 07:01
EBRD: Türk ekonomisinde atılan adımlar yatırımcıların onayını aldı

İÇİNDEKİLER

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin Ortodoks para politikalarına geçiş vaadi ve bu vaadin; art arda önemli faiz artırımları, likidite ve kredinin sıkılaştırılması yoluyla yerine getirilmesinin yatırımcıların onayını aldığını belirterek, "Bu onay Türkiye'ye olan sermaye girişindeki artış, kredi risk primi (CDS) ve devlet tahvili getirilerindeki düşüş ile ortaya konulmuştur" dedi.



DAR GELİRLİYE KONUT KREDİSİ
Orta Vadeli Program'da yer alan dar ve sabit gelirliler için konut desteğinin detayları belli olmaya başladı. Sosyal konutlar bir yandan inşaa edilirken bir yandan da kamu bankaları çok düşük faizli ve uzun vadeli konut kredilerini dar ve sabit gelirli vatandaşlara verecek. Kamu bankalarının vereceği bu kredilerden belli gelir seviyesindeki vatandaşlar ilk defa ev sahibi olacaklarsa yararlanacaklar. Krediler vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek.



TURKCELL KKTC'Yİ 4.5G HIZINA ÇIKARDI
3G'den 4.5G'ye geçiş yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell, KKTC'deki Turkcell'lileri daha güçlü ve yüksek hızda dünyaya bağlayacak. Lansman için yapılan törene KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanı sıra KKTC'den birçok bakan ile Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu da katıldı. Kuzey Kıbrıs Turkcell, 4G/5G ihalesinde toplam 193 milyon dolarlık yatırım yaptı. Törene katılan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, "Turkcell'in kuruluşundan sadece beş sene sonra faaliyetlerine başlayan Kuzey Kıbrıs Turkcell, kurulduğu günden bu yana bizlerin göz bebeği. Birçok yeni ürün ve servisimizi ilk kez burada deneyimledik ve başarılarını sizlerle paylaştık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 24 yıldır yürüttüğümüz faaliyet ve gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülke ekonomisine yaklaşık 1.1 milyar dolar katkı sunduk. Bununla birlikte bugüne kadar sağladığımız binlerce kişilik istihdamla ülkenin en büyük işverenlerinden de biri olduk" dedi.

2 BİN 613 İŞÇİ ARANIYOR
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), ekim ayında 3 il için toplam 2 bin işçi alımı yapacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Zonguldak için 1500, Bartın için 400, Karabük (Yenice) için 100 işçi alımı yapacağız" bilgisini verdi. Alımların, kura yoluyla 13 Ekim Cuma günü Zonguldak, 20 Ekim Cuma günü Bartın ve Karabük'te gerçekleştirileceği kaydedildi. Öte yandan Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı da, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (Türkşeker) bünyesindeki fabrikalarda istihdam edilmek üzere 613 geçici işçi alımı gerçekleştirileceğini belirtti. İşçi adaylarında aranan şartlar 11 Eylül'de Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) internet adresinde yayımlanacak. Başvurular, aynı internet sitesi üzerinden 11-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN