OVP'den milyonlara müjdeler: Sabit gelirliye konut, ikinci emekliliğe destek I Tamamlayıcı sistem geliyor! Nasıl işleyecek?

Türkiye'nin refah planı Orta Vadeli Program kapsamında, 85 milyon vatandaşın cebine ve günlük yaşamına doğrudan yansıyacak uygulamalar devreye giriyor. Buna göre, dar gelirlilere uygun fiyatlı konut üretilecek. Kamu bankaları düşük faizli destek sağlayacak. Otomatik katılım sistemi işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.

Giriş Tarihi 08 Eylül 2023, 06:59 Güncelleme 08 Eylül 2023, 07:29
OVP’den milyonlara müjdeler: Sabit gelirliye konut, ikinci emekliliğe destek I Tamamlayıcı sistem geliyor! Nasıl işleyecek?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin refah planı Orta Vadeli Program kapsamında, 85 milyon vatandaşın cebine ve günlük yaşamına doğrudan yansıyacak uygulamalar devreye giriyor. İnşaat sektörü dar ve sabit gelirliye, uygun fiyat aralıklarında konut üretimine başlıyor.

Kamu bankaları ilk kez ev alacaklara uygun kredi kullandıracak. Bireysel emeklilikte devlet katkısı artıyor, tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası geliyor. Yeni nesil esnek çalışma modelleri devreye alınırken, çalışma çağına gelen bütün gençler gelir elde edeceği üretim alanlarına yönlendirilecek. Sosyal yardımlar aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde kurgulanacak.



KREDİ MUSLUKLARI AÇILACAK
Programla, ev alacaklardan evleneceklere, iş arayandan girişimciye, esnaftan reel sektöre toplumun tüm kesimine yansıyacak yatırım, üretim ve istihdamda yeni reçete ortaya konuldu. İşletmelerin krediye erişimi kolaylaşırken, elektrikli araç, batarya yatırımı için teşvik muslukları açılıyor. Türk lirası cinsi yatırım araçlarının cazibesi ve çeşitliliği artırılacak. Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek.



İKİNCİ EMEKLİLİĞE DESTEK
Bireysel emeklilik sisteminin cazibesi artırılarak sistemdeki fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacak. Otomatik katılım sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki yaşam standartını korumayı sağlayacak ek gelir kapısı olacak. Tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası oluşturulacak. Evlenecek gençlerin desteklenmesi, ailenin korunması için Aile ve Gençlik Bankası kurulacak.



KONUT ARZI ARTIRILACAK
İnşaat sektörü ülke genelinde dar ve orta gelirlilere yönelik konut, işyeri ve arsa projelerini hayata geçirecek şekilde yönlendirilecek. Kira ve konut fiyatları göz önünde bulundurularak, daralan konut arzı artırılacak. Sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak. Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verilecek. Afet konut üretiminde hak sahipliği süreçleri iyileştirilecek. Riskli konut sorununun çözümü ve şehirlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi amacıyla rezerv alan ilan edilen Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sağlanacak.



İŞTE HAYATA YANSIYACAK UYGULAMALAR
- İnşaat sektöründen dar ve sabit gelirliye konut.

- Kamu bankalarından ilk kez ev alacaklara uygun kredi İşveren destekli tamamlayıcı emeklilik .

- Bireysel emeklilikte devlet katkısı artıyor.

- İşletmelerin krediye erişimi kolaylaşıyor.

- Sosyal konutta afet riski yüksek illere öncelik.

- Tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası geliyor.

- Elektrikli araç, batarya yatırımına özel teşvik.

- TL yatırım araçlarının cazibesi artacak.

- Kredi kartı kullanım alanları, taksit sayılarına düzenleme.

- İşveren destekli tamamlayıcı emeklilik.

- Yeni nesil esnek çalışma modelleri geliyor.

- Ulusal kritik hammaddeler stratejisi hazırlanacak.

- Üretken sektörlere yatırım taahhütlü avans kredisi.

- Eximbank desteklerinde yeşil, dijital dönüşüme öncelik.

KRİTİK HAM MADDELER STRATEJİSİ HAZIRLANACAK
Dijital ve yeşil dönüşüm kapsamında, ithalata bağımlılığı azaltmaya ve arz güvenliğini temin etmeye yönelik ulusal kritik hammaddeler stratejisi hazırlanacak. Yatırım taahhütlü avans kredisi programı yatırım teşvik sistemiyle uyumlu şekilde seçici ve odaklı olarak etkin kullanılacak. Eximbank destekleri yüksek teknolojili ve katma değerli ihracatın finansmanında yeşil ve dijital dönüşümü önceleyerek kullandırılacak.



AFET SİGORTASI GELİYOR
Tüm afet tehlikelerini kapsayacak afet sigortası geliştirilerek yaygınlaştırılacak, zorunlu deprem sigortasının beyanı ve ödemesinin etkin takibi sağlanacak. Bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalar yürütülecek. Sigortanın oto denetim rolü hayata geçirilerek inşaat kalitesi yükseltilip yapı denetim sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası yaygınlaştırılacak.



FİYAT ARTIŞIYLA MÜCADELE
Sabah'ta yer alan habere göre, fiyat artışlarına etki eden tüm unsurlarla mücadele edilerek, miktarsal sıkılaşmayı da içeren sıkı para politikası ile seçici kredi uygulamalarının desteğiyle iç talepte dengelenme sağlanacak. Ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek tedbirler alınacak. Reel sektöre uygun maliyetlerle hedef odaklı finansman imkanı sağlanacak.



ÖZEL BANKALARIN YATIRIM DESTEĞİ ARTACAK
Özel bankaların, yatırımları daha fazla desteklemeleri özendirilecek. Öncelikli sektörler ve bölgesel koşullar dikkate alınarak özel kesim yatırımları desteklenecek. Yatırım yeri tahsisi sistemi güçlendirilecek. Sabah'ta yer alan habere görei yurt dışındaki Türk araştırmacıların Türkiye'de girişim kurmaları teşvik edilecek. Başta imalat sanayisinde öncelikli sektörler olmak üzere yatırımlar için hazine taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması sağlanacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN