Emeklilik için gereken primi dolduramayanlar dikkat! SGK o parayı iade ediyor: Bu imkan kimleri kapsıyor? Nasıl alınır?

EYT düzenlemesi kapsamında primini tamamlayamadığı için emekli olamayanlara toplu ödeme alma imkanı var. Bu kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak birikmiş primlerini geri alabilecek. Peki prim iadesinde yaş koşulu var mı? İade edilen primler için faiz işletiliyor mu? İşte detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2023 Güncelleme 06 Eylül 2023, 07:00
Emeklilik için gereken primi dolduramayanlar dikkat! SGK o parayı iade ediyor: Bu imkan kimleri kapsıyor? Nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

EYT düzenlemesi kapsamında borçlanarak ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor...

PRİM İADESİ İÇİN NEREYE VE NASIL BAŞVURMAK GEREKİYOR?
Emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısını dolduramadığı için yatırdığı primi iade almak isteyenlerin bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezi veya il müdürlüğüne yazılı talepte bulunması gerekiyor. Sigortalının vefatı halinde hak sahipleri de toptan ödeme için başvurabiliyor. Bağ-Kur'lu bir kişi vefat etmiş ve 1780 prim günü bulunuyorsa bu kişinin hak sahibi ölüm aylığı alamıyor, ancak bu süre için ödenen primleri topluca alabiliyor.

PRİM İADESİNDE YAŞ KOŞULU VAR MI?
Primlerin toptan iadesi için bu koşullardan yaş şartını sağlamak zorunlu. Yeterli prim gün sayısı dolmayan sigortalılar yaşı tamamladıysa prim parasını topluca alabiliyor. Ayrıca malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamamış prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini doldurmamış olması gerekiyor.

İŞÇİ VE İŞVEREN PRİMLERİ BİRLİKTE Mİ İADE EDİLİYOR?
İadede aynı sigorta türünde olma zorunluluğu var mı? SSK'lı olup 2008'den önce çalışan adına yatırılan işçi ve işveren primi, bu tarihten sonra da sadece işçi primleri için ödeme yapılıyor. Bağ-Kur kapsamında olanlarda ise tarih ayrımı olmadan ödenen bütün primler iade ediliyor.

İADE EDİLEN PRİMLER İÇİN FAİZ İŞLETİLİYOR MU?
SSK, Bağ- Kur çalışanları açısından primin ait olduğu yıldan itibaren başvuru tarihine kadarki süre için güncelleme katsayısı ile hesaplama yapılır.

HİZMET BORÇLANMASINDA PRİMLERİN BİR KISMI ALINABİLİR Mİ?
Borçlanma için ödenen sigorta primleri aylık bağlanmamışsa geri alınabilir. Bu durumda borçlanma iptal edilir.

EMEKLİLİĞE HAK KAZANDIM, TAVANI AŞAN KAZANÇLARA İLİŞKİN PRİM İADESİ MÜMKÜN MÜ?
Birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda da prim iadesi mümkün oluyor. Burada aynı sigorta türünde olmak önem taşıyor. Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi hemen yapılabilirken, primlerin toptan iadesi ancak emeklilik yaşı doldurulduktan sonra oluyor.

EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER PRİM İADESİ ALABİLİR Mİ?
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenler için işçi payı olarak yüzde 7.5 prim kesilir. İşsizlik sigortası primi ise kesilmez. Bu nedenle, emekli çalışanların tavanı aşan kazançlarının yüzde 15'i oranında değil, yüzde 7.5'i oranında prim iadesi yapılabilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN