Memurlara yeni haklar: 2 yılda kimleri, neler bekliyor? İşte ulaşım desteğinden Hac iznine, kira desteğine kadar alınan kararlar

Memurlara, emeklilere ve hizmet kollarına ilişkin alınan kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Hac izninden ulaşım desteğine kadar yeni haklar devreye giriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2023 Güncelleme 04 Eylül 2023, 07:00
Memurlara yeni haklar: 2 yılda kimleri, neler bekliyor? İşte ulaşım desteğinden Hac iznine, kira desteğine kadar alınan kararlar

İÇİNDEKİLER

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun, 2024- 2025'teki memur ile memur emeklisi aylıklarına zammı da içeren toplu sözleşmeye ilişkin kararı ile Çalışma Bakanlığı'nın aynı dönemi kapsayan, hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 7. Dönem Toplu Sözleşmeye dair tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre;

- Memur ve memur emeklisinin aylığına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Ayrıca enflasyon farkı oluşursa, bu da maaşlara yansıtılacak.



- Hac kurası sonucu hacca gitmeye hak kazandığı halde kullanabileceği yasal izni kalmayan kamu görevlileri hac süresince ücretsiz izinli sayılacak.

- Toplu sözleşme ikramiyesi aylık olarak '250 gösterge' şeklinde ödenecek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak, 1. derecedeki bazı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin 3600 ek gösterge rakamından faydalandırılması hususunda yetkili konfederasyonun katkısıyla çalışma yapılacak.



- Meskun yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı yerlerde bulunan baraj, santral, maden sahası, fabrika, şantiye, gar ve istasyon gibi alanlardaki kamu konutlarından kira bedeli alınmayacak.

- Kamu konutlarından yararlanmada engelli kamu görevlileri için süre 1 yıl daha fazla olacak.

- Bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların merkez teşkilatında görev yapan personele mesaiye geliş ve gidişleri için servis hizmeti sağlanacak. Servis hizmetinin sağlanamadığı durumlarda toplu taşıma kartı verilecek.



KAMUDA YÖNETİCİ MAAŞLARI BELİRLENDİ
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında yöneticiler ile personele uygulanacak taban ve tavan ücretler yeniden belirlendi. Kapsam dışı personel ile İller Bankası sözleşmeli personeline yapılan ödemelerin brüt aylık ortalaması 2023 yılı ikinci 6 ayından itibaren 19 bin 756 liradan düşük, BOTAŞ ve TPAO'da genel müdürler için 79 bin 584 liradan, diğer personel için 68 bin 478 liradan yüksek olmayacak.

İller Bankası'nda genel müdürler için 71 bin 741, genel müdür yardımcıları için 66 bin 839, diğer personel için 57 bin 85, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, TEMSAN ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nde genel müdürler için 70 bin 699, diğer personel için 57 bin 925 liradan yüksek olmayacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN