Emekliye ek zam: SSK ve Bağ-Kur'luların enflasyon artışı ne kadar olacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak’taki enflasyon zammı en çok yüzde 35.25 beklenirken, iyileştirme için de çalışmalar sürüyor. Bu artış Ocak artışına eklenebileceği gibi, ara zam şeklinde de olabilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2023 Güncelleme 04 Eylül 2023, 15:29
Emekliye ek zam: SSK ve Bağ-Kur’luların enflasyon artışı ne kadar olacak?

İÇİNDEKİLER

Memur zammının ardından gözler milyonlarca SSK ve Bağ- Kur emeklisinin aylıklarında yapılacak artışa çevrildi.

Ekim'de Meclis'in açılmasıyla emekli aylıklarına ilave zam için düzenleme yapılacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı emekli aylıklarında ilave artışa ilişkin çalışma yürütüyor.

İlave artışın Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor. Merkez Bankası, 2023 yılı enflasyonunun orta noktası yüzde 58 olmak üzere yüzde 54-62 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Enflasyon yüzde 62 olursa Temmuz- Aralık döneminde enflasyon yüzde 35.25 olacak. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 35.25'lik artışı cebine koymuş bulunuyor. Emekliye zamda prim-aylık dengesizliği giderilecek, 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı yükseltilecek.



REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?
Emekliye zamda, 'primaylık dengesizliğinin giderilmesi, seyyanen zam ve 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının yükseltilmesi' olmak üzere 3 önemli başlık bulunuyor. Emekli aylıklarına kademeli artışla prim günü ile aylık arasında kopan bağın kısmen telafi edilmesi hedefleniyor. Zamda refah payı ve seyyanen artışın söz konusu olması bekleniyor.



EKİM'DE BİR ARA ZAM KARARI ÇIKARSA NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Bu yılın ikinci yarısında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına refah payı ile birlikte yüzde 25 artış yapıldı. Mevcut takvime göre; Ocak'ta SSK, Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Ancak Ocak ayı beklenmeden doğrudan bir ara zam yapılması da söz konusu olabilir. Memurlara olduğu gibi emeklilere de seyyanen artış yapılması seçenekler arasında yer alıyor.



7 BİN 500 LİRA OLAN EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI DA YENİ YILDA ARTACAK MI?
En düşük emekli aylığı ödemesinin artırılması bekleniyor. Yüzde 35.25 olan enflasyon tahminine göre artış yapılması durumunda en düşük emekli aylığı 10 bin lirayı geçecek. Kurban ve Ramazan Bayramı olmak üzere yılda iki defa verilen, toplamda yıllık 2 bin 200 lira olan bayram ikramiyelerinin de yükseltilmesi bekleniyor.



BAĞ-KUR'LULARIN PRİM GÜN SAYISI NE ZAMAN DÜŞÜRÜLECEK?
Küçük esnaf ve tüccarın emekliliği için gerekli prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarla eşitlenmesi gündemde. Yapılacak düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur'luların prim gün şartının 7200'e çekilmesi bekleniyor. Böylece 1800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak. Bu düzenlemenin de yeni yasama döneminde Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
Hazal ATEŞ

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN