Veliler için alışveriş zili çaldı

Okulların açılmasına kısa bir süre kalmışken milyonlarca veliyi alışveriş telaşı sardı. Zamlanan fiyatlar velileri düşündürürken hesaplı almanın yolları da var.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2023 Güncelleme 03 Eylül 2023, 07:00
Veliler için alışveriş zili çaldı

İÇİNDEKİLER

Okulların açılmasına bir hafta kadar bir zaman kalmışken öğrencilerin kitap defter, kırtasiye kıyafet gibi acil ihtiyaçları için alışveriş de canlandı. Velileri alışveriş telaşı sararken fiyatların yüksekliği de vatandaşları başka yollara sevk ediyor. Daha hesaplı olarak alışverişi tamamlamak isteyen veliler en ucuz ürün arayışına giriyor. İlkokula başlayacak bir öğrencinin kıyafet ve ayakkabı maliyeti 2-3 bin liradan, çanta, matara, kalem, defter gibi kırtasiye ürünleri ise 3-4 bin liradan başlıyor. Yani öğrencilerin okula başlama maliyeti minimum 6-7 bin lira.



ÖZEL OKULLARA KAZANÇ KAPISI
Özel okullarda ise veliye alınacak malzemeler dayatıldığı için dışardan alma imkanı bulunmuyor. Bu yüzden veliler okulların verdiği fiyat üzerinden mecburen alışveriş yapıyor. Özellikle kıyafetlerde fahiş fiyat uygulayan özel okullar eğitim ücretinde yapamadıkları zammı bu ürünlerde kullanıyor. En ucuz kıyafet seti 5 bin liradan başlarken 15 bin liraya kadar çıkıyor. Kitap ve yardımcı kaynak adı altında istenen paralar ise 8-9 bin liradan başlıyor.



İKİNCİ ELE TALEP VAR
Bu arada sıfır kırtasiye ürünlerini pahalı bulan tüketiciler, ikinci el satışlara yöneldi. İkinci el ürün satan online platformlarda sıfırdan daha düşük fiyatlarla az kullanılmış defter, silgi, kalem, kalemlik, cetvel, çanta, beslenme çantası ve okul önlüğü gibi pek çok ürün satılıyor. Bu ürünlerin açıklamalarında kullanım süreleri, ürünün durumuna ait bilgiler yer alıyor

UCUZA GETİRMEK MÜMKÜN
Fiyatlar bu yıl geçen yılın epey üzerinde olsa da aynı ürünü daha ucuza almanın yolu var. Her sokakta şubesi olan zincir marketler, kırtasiyeci esnaf ve internet platformları tasarruflu alışveriş için alternatifler sunuyor. Aklınıza gelen tüm okul ürünlerinin fiyatlarını farklı mecralardan araştırıp en uygun fiyatlısını alabilirsiniz. İnternetten alışverişin diğer bir avantajı ise taksit. Okulların açıldığı ilk ay masraflar artacağından kırtasiye, kıyafet, çanta ve ayakkabılar internet üzerinden alınabilir. Alışveriş yaptığınız site taksit yapmasa dahi bankadan taksit isteme ve taksit erteleme seçeneklerini talep edebilirsiniz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN