Arabulucu dönemi resmen başladı! Arabulucuya ilk gün 438 başvuru

Ev sahibi ile kiracıların uyuşmazlıklarına 1 Eylül’den itibaren arabulucular bakacak. Sorun 4 haftada çözülecek. İşte sizler için derlediğimiz 3 Eylül tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2023 Güncelleme 03 Eylül 2023, 07:00
Arabulucu dönemi resmen başladı! Arabulucuya ilk gün 438 başvuru

İÇİNDEKİLER

Kira uyuşmazlıklarında cuma günü başlayan zorunlu arabuluculuk uygulamasına ilgi beklentinin üzerinde oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının ilk gününde arabuluculara 438 başvuru yapıldığını bildirdi. Başvurular sonrası arabulucuların tarafları hızlı bir şekilde toplantıya davet edeceğini ve uzlaştırmaya çalışacağını belirten Tunç, "Arabulucu zemini hazırlayacak, onlara bir çözüm önerisi sunmayacak. Onlar kendi çözümlerini kendileri bulacaklar. Kendileri birbirlerine ne istediklerini söyleyecekler ve üç haftada bunu bitirecekler, bir hafta ilave süre, 4 haftada" diye konuştu.

İZMİR-ANKARA 3.5 SAAT
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu yük ve yolcu taşımacılığında son yılların en iyi rakamlarına ulaşıldığını söyledi. Bakan Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin Türkiye'de devam eden en önemli projelerden birisi olduğunu ifade ederek 14 saatlik yolun 3.5 saate ineceğini belirtti. Uraloğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: "2003 yılında 1 milyon 715 bin ton olan uluslararası demiryolu yük taşımalarımız 2022 yılında 2003 yılına göre yüzde 158 artışla 4 milyon 422 bin tona ulaştı. Demiryollarının yolcu taşımacılığında da yıllık ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayısını 270 milyona çıkarmayı planlıyoruz."



MESLEK ÖĞRENCİSİNE 28 BİN LİRA
2023-2024 eğitim-öğretim yılında, özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerine verilecek destek tutarlarında düzenleme yapıldı. 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine alanlarına göre belirlenen destekler kapsamında en yüksek tutar 28 bin 750 lira ile yenilenebilir enerji ile motorlu araçlar teknolojilerine ayrıldı. Organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin yararlanacağı destekler kapsamında, ayakkabı ve saraciye teknolojileri için 18 bin 129 lira, bilişim teknolojileri için 17 bin 160 lira, biyomedikal cihaz teknolojileri için 22 bin 947 lira ödenecek.



KANSERLİ ÜRÜNE SIKI DENETIM
Ticaret Bakanlığı, ithalat ürünlerde denetim kapsamını genişletti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, denetim kapsamına alınan ürün yelpazesinin genişletildiği, ürünlerin uygunsuzluk içerebilmelerinin yanında, insan sağlığı, can ve mal güvenliğini etkileyebilmesi, doğal yaşama zarar verebilme ihtimali de göz önüne alınarak, sağlıklı bir yaşam ve sürdürülebilir çevre bilinci ile hareket edildiği ifade edildi. Kanserojen etkisi bulunan maddelere yönelik denetimleri sıklaştıracak olan Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Ticaret Bakanlığı olarak denetimlere konu tekstil ve konfeksiyon ürünleri ile kırtasiye malzemelerinde özellikle azo boyar maddeler ve ftalat yönünden denetimi sıklaştırılıp; kozmetik ürünleri ve iş makineleri gibi ürün gruplarında ise ithalatta ürün güvenliği denetimleri kapsamına alınarak denetimlerine başlanılacaktır."

TİCARETTE 'TÜKETİCİ' ODAKLI DÖNEM
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması ve haklarının doğru şekilde öğretilmesi amacıyla bir dizi çalışma yürütecek. Milli eğitimin temel amaçları doğrultusunda, eğitim çağındaki çocuklar ve gençleri bilinçli tüketim ve tüketici hakları konusunda bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak, sanatsal çalışmaları desteklemek, sergilemek ve kalıcı eserler bırakmaya özendirmek amacıyla 2023- 2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde "Bilinçli Tüketici, Güvenli Alışveriş" adlı müzikal oyun sahnelenmesi sağlanacak. Ayrıca resim ve karikatür yarışmaları düzenlenecek. (Barış ŞİMŞEK)



BORSAYA 2 YENİ ŞİRKET GELİYOR
Bu yıl 30 şirketin 42.5 milyar liralık halka arz gerçekleştirdiği Borsa İstanbul'a iki yeni şirket daha geliyor. Sermaye Piyasası Kurulu'dan izin alan Tarkim ve Gıpta Ofis'in halka arzı önümüzdeki hafta yapılacak. Tarkim sermayesinin yüzde 23.8'ini temsil eden 5 milyon adet hisseyi, 107.5 liradan halka arz edecek. Halka arz büyüklüğü 537.5 milyon TL olacak. Halka arz için 5 ve 6 Eylül tarihlerinde talep toplanacak. Tarkim'in sermayesinin yüzde 60'ı Tarım Kredi Kooperatifleri'ne, yüzde 40'ı ise Gübre Fabrikaları'na ait bulunuyor. Gıpta Ofis ise sermayesinin yüzde 30.3'ünü oluşturan 40 milyon adet hisseyi, 20.9 liradan satacak. Halka arz büyüklüğü 836 milyon TL olacak. Halka arz için 6-7 ve 8 Eylül'de talep toplanacak. Şirket kırtasiye, promosyon ve ambalaj olmak üzere üç temel pazarda faaliyetlerini sürdürüyor.



DEPREM BÖLGESİNE 1 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN
Dünya Bankası'ndan "Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi" kapsamında sağlanacak 1 milyar dolar karşılığı 910.5 milyon euro tutarındaki kredinin kullanılmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Kredinin 296.5 milyon dolarlık kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 252.2 milyon dolarlık kısmı Sağlık Bakanlığı ve 388.3 milyon dolarlık kısmı İller Bankası (İLBANK) projelerinde kullanılacak. Kredi, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsisli, İLBANK'a ise deprem sonrası çıkarılan kanunla karşılıksız tahsisle sağlanacak. Kredi, 5 yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl vadeli olup, faiz oranı Euribor+74 bp olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Asrın felaketinin yaşandığı bu dönemde Dünya Bankasının verdiği destek son derece önemli. Hem uluslararası çevrelerin hem de kendi kaynaklarımızın verdiği destek ve imkânlarla bölgenin eski günlerine dönmesi için çalışıyoruz" dedi.



ÜÇLÜ KAZANÇ HAFTASI
Bu hafta yatırım araçlarından borsa, altın ve dolar kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4,40 kazançla 8.056,12 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 7.837,07 puanı, en yüksek 8.060,92 puanı gördü. BIST 100 endeksi, en düşük 7.837,07 ve en yüksek 8.060,92 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,40 artarak 8.056,12 puandan tamamladı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 2,09 artışla 1.663 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 2,06 artışla 11 bin 29 liraya yükseldi. Doların satış fiyatı yüzde 0,66 değer kazanarak 26,7180 lira seviyesine çıktı.



HOLLYWOOD OUT YEŞİLÇAM IN
Türkiye, Hollywood başta olmak üzere son dönemde dünya sinemasının cazibe merkezine dönüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yıllardır yürütülen tanıtım faaliyetleri ve yeni sinema kanunu ile yürürlüğe giren "Yabancı Film Yapım Desteği", meyvelerini vermeye devam ediyor. 2022 yılında Türkiye'de çekilen yabancı yapımların sayısı 233'e tırmanarak 1 senede yüzde 46'lık artış gösterdi. Oscar ödüllü Argo, James Bond, Skyfall, Charlie'nin Melekleri ve Inferno gibi dev yapımlara ev sahipliği yapan Türkiye'de, son olarak Guy Ritchie'nin 2. Dünya Savaşı'nı konu alan "The Ministry of Ungentlemanly Warfare" isimli sinema filmi çekildi. Doğal güzellikleri ve teknik altyapısı ile de yabancı yapımcıların ilgi odağı haline gelen Türkiye'de geçen sene toplam 233 adet yabancı yapımın çekimi gerçekleşti. Bunlardan 18'ini sinema filmleri, 30'unu diziler, 102'sini ise belgeseller oluşturdu. Bu süreçte 46 televizyon programına da ev sahipliği yapan Türkiye, toplam 27 adet reklam ve 10 tane de yabancı müzik klibi çekimi ile ses getirdi. Son olarak Antalya'da ünlü yönetmen Guy Ritchie'nin, "The Ministry of Ungentlemanly Warfare" isimli sinema filmine ev sahipliği yapan Türkiye, adını bir kez daha dünya sinema sektöründe ön plana çıkardı. Demre'deki çekimler sırasında 15 milyon dolar harcandı. (Murathan YILDIRIM)

YARGITAY'DAN GREV KARARI
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca sendikalı işçiyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, yasal süresi içerisinde grev kararı alınmış olmasına rağmen grevin bildirilen tarihte yapılmaması halinde grev hakkının düşeceğine hükmetti. Kararda sürenin önemine dikkat çekildi. Yargıtay'ın aldığı bu karar benzer davalaüra da emsal olacak.

ZAM ŞAMPİYONU TAKSİ OLDU
İstanbul'da ağustos ayında önceki aya göre en çok taksi yolcu taşıma ücreti artarken, en fazla düşüş domateste gerçekleşti. İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 156'sının perakende fiyatı artarken, 7 ürünün fiyatı düştü, 79 ürünün fiyatı ise değişmedi. Ağustosta Ulaştırma ve Haberleşme Harcamaları grubunda yer alan taksi yolcu taşıma ücreti yüzde 75,00 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.

GÖZLER ENFLASYON RAKAMLARINDA
Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayı enflasyon rakamlarını 4 Eylül Pazartesi günü açıklayacak. Tüketici Fiyat Endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 9,49 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 47,83 olarak kaydedilmişti. Anketlere göre Ağustos ayı enflasyonunun aylık yüzde 7, yıllık enflasyonun ise 55,9 olması bekleniyor.

ORMAN KÖYLÜSÜNE YAKACAK YARDIMI
En az 5 yıl orman köyünde oturana yakacak yardımı yapılacak. Orman köylerinde yaşayan ancak çalışan, emekli maaşı alan ve afete uğrayıp felaketzede ihtiyacından yararlanamayan köylülerde muhtaçlık şartı aranmayacak. Daha önce doğal afetlerle felakete uğrayan köylerde zarar gören köylülerin yapacakları ev, ahır, samanlık ve ambar ihtiyaçları için Orman Kanunu ve yönetmelikte "muhtaç olma" şartı aranıyordu.

ÇİFTÇİLERE 56.2 MİLYON TL DESTEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 56.2 milyon liralık destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına bugün aktarıldığını bildirdi. Yumaklı, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu: Bakan İbrahim Yumaklı, destek miktarını açıkladığı sosyal medya paylaşımında, "56 milyon 189 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun." ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN