Sürücüsüz metro! İlk yerli ve milli sürücüsüz metro aracı sefere çıkmaya hazır

İlk set Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı’nda hizmete girecek. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ‘Tren sinyalizasyon ve arayüz çalışmaları da yerli imkanlarla hayata geçecek’ dedi. İşte sizler için derlediğimiz 2 Eylül tarihli TAKVİM Ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2023 Güncelleme 02 Eylül 2023, 09:47
Sürücüsüz metro! İlk yerli ve milli sürücüsüz metro aracı sefere çıkmaya hazır

İÇİNDEKİLER

Yerli ve milli sürücüsüz ilk metro aracı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na teslim edildi. Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı'nda hizmete girecek olan yerli ve milli sürücüsüz ilk metro aracının teslim törenine katılan Bakan Abdulkadir Uraloğlu, tüm projelerde yerli ve milliliğe önem verdiklerini vurguladı.



Uraloğlu, "Her biri 4 araçtan oluşan ve 7 set halinde üretimleri tamamlanacak 28 araçtan ilk setimizin imalat ve fabrika testleri tamamlanmıştır. Artık fabrikadan çıkarıp sahaya sevk etmenin heyecan ve gururunu yaşıyoruz. Kalan diğer 6 seti de 2'şer set halinde Ekim ayından itibaren 2023 sonuna kadar teslim almayı planlıyoruz.

80 kilometre servis hızı, bin 476 yolcu kapasitesi ve 88 metre uzunluğu ile sürücüsüz olarak hizmet verebilecek aracımız, yüzde 63 yerlilik oranı ile imal edilmiştir" dedi. İlk defa yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sinyalizasyon sisteminin kullanıldığını belirten Uraloğlu, "Bundan sonra tren sinyalizasyon ve arayüz çalışmaları da yerli imkanlarla hayata geçecek" diye konuştu. (Barış ŞİMŞEK)



DOĞALGAZDA ZAMSIZ FATURASIZ DÖNEM
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği ücretsiz doğalgaz müjdesinde sözler tutuldu. Nisan ayında tüm doğalgaz ödemelerini devlet karşılarken, o tarihten bugüne kadar da 25 metreküp doğalgaz vatandaşa ücretsiz olarak veriliyor.

MAYIS'A KADAR SÜRECEK
Bu kapsamda müjdenin verildiği tarihten bugüne kadar toplam 2.7 milyar metreküplük doğalgaz bedeli Hazine tarafından karşılanırken, yapılan toplam destek miktarı 13.4 milyar liraya ulaştı. Ücretsiz 25 metreküp doğalgaz uygulaması 1 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek. Konutlarda doğalgazın metreküpünün Türkiye ortalamasının (dağıtım bedeli ve vergiler dahil) 6.13 lira olduğu düşünüldüğünde Mayıs 2024'e kadar konutlardaki ısınma ve sıcak su ihtiyacına denk gelen 25 metreküpün ücretsiz olması ile faturalardan aylık 153.25 lira alınmayacak. Devlet ücretsiz doğalgaz çalışması kapsamında vatandaşın faturalarına toplamda 43 milyar lira katkıda bulunmuş olacak. (Barış ŞİMŞEK)

UZAKTAN REÇETE VE RAPOR DEVRİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Koca, 'reçete' ve 'rapor' için artık hastanelere gidilmeye gerek kalmayacağını söyledi. Hastaların hastaneye gitmesine gerek kalmadan bazı işlemlerinin uzaktan, online sistemle gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayacak "Telemedicine" uygulamasına ilişkin soruya karşılık Koca, sistemin özellikle takipli ve kronik hastalar için uzaktan rapor ve reçete ihtiyacı açısından önemine dikkati çekti. Bazı kronik hastaların laboratuvar tetkiklerinin önden talebinin bu sistemle yapılabileceğini, sonuçlarının da uzaktan gösterilebileceğini dile getiren Koca, "Hastaneye gelişi mümkün mertebe azaltabilecek bir yaklaşım tarzı. Bunu aile hekimlikleri dahil olmak üzere, YAŞAM dediğimiz Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizden öncelikle başlamak üzere genel olarak planlıyoruz. Yönetmeliği yayımlandı, önümüzdeki süreçte nerede, nasıl başlayacağının duyurusunu yapacağız" diye konuştu.



BORSADA YENİ REKOR
Seçim sonrasında başladığı yükseliş ivmesini sürdüren Borsa İstanbul'da endeks tarihi zirvesini yeniledi. Önceki gün dalgalı seyir izleyen ve günü yüzde 0.14 değer kazancıyla 7.917,93 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi dün güne yüzde 0.62 yükselişle 7.966,65 puandan başladı. Yükselişini sürdüren endeks gün içinde 8.061 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. BIST 100 endeksi günü ise yüzde 1.75 yükselişle 8.056 puandan tamamladı. Analistler, endekste 8.000 ve 8.200 seviyelerinin direnç, 7.900 ve 7.750 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

RAST GELE!
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı dün sona erdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4.5 ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle İstanbul Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı. Hamsinin kasası 2 bin 500 liradan alıcı buldu. İlk av sonrası Gürpınar Balık Haline gelen balıkçı esnafı Ömer Tekel, "Sezon inşallah hayırlı olur. Sardalya 50, istavrit 60-70, mezgit balığı da 70-80 lira arası tezgahlarda yerini bulacak inşallah. Vatandaşların bol bol balık yiyeceklerini umuyoruz" ifadelerini kullandı.



33 ARACIN HEPSİ SATILDI
İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, 1960'lı yılların sonunda 18 adet üreterek satışa sunduğu 33 Stradale'nin yeni versiyonunu tanıttı. Sadece 33 adet üretilecek modellerin hepsi satılmış durumda. Geniş kapsamlı kişiselleştirme seçenekleriyle 33 Stradale'nin hepsi birbirinden farklı olacak. 33 Stradale 3.0 litrelik çift turbolu V6 motorla geliyor. 630 bg gücü direkt olarak arka tekerlere aktarıyor. Motor, 8 ileri vitesli ZF marka çift kavramalı şanzıman ile eşleştirilmiş. Kullanıcılar istediği takdirde aracını elektrikli olarak da alabiliyor. Markaya göre aracın 0'dan 100'e ulaşması 3 saniyeden kısa sürecek.



KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE SIKI DENETİM
Okulların açılmasına sayılı günler kala okul ve kırtasiye ürünlerine yönelik denetimlerini artıran Ticaret Bakanlığı, çocukların sağlığını tehlikeye atacak ürünlere geçit vermiyor. Bakanlık, çocukların korunması hedefiyle Türkiye'nin dört bir yanından getirilen ürün numunelerini İstanbul'daki yetkili Ekoteks Labaratuvarı'nda inceleterek çıkan sonuçları 'Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi' aracılığıyla tüketici ile paylaşıyor. Kullanıma uygun bulunmayan ürünlere ve şirketlere yaptırım uygulayan Ticaret Bakanlığı, çocukların sağlığını tehlikeye atacak her türlü hamlenin önüne geçmekte kararlı.

BÜYÜMEDE TÜRKİYE TAHMİNLERİ YÜKSELDİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2.6'dan yüzde 4.2'ye ve gelecek yıl için yüzde 2'den yüzde 3'e yükseltti. Enflasyon tahminlerine de yer verilen Moody's'in Küresel Makro Görünüm Raporu'nda, Türkiye'de yıl sonu enflasyonunun bu yıl yüzde 51.2 ve gelecek yıl yüzde 48.7 olmasının beklendiği kaydedildi

MERKEZ REESKONT FAİZ ORANLARINI YÜKSELTTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranının yıllık yüzde 25.75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranının ise yıllık yüzde 26.75 olarak tespit edildiğini duyurdu. Söz konusu oranlar bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

ÇOCUKLAR HAYALLERİNDEKİ MESLEĞİ KEŞFEDİYOR
PRITT ve KidZania iş birliği ile çocuklar hayallerindeki mesleği eğlenceli şekilde deneyimleyebilecek. 4 Eylül-22 Ekim arasında KidZania'ya gidenler Pritt'le hayallerindeki mesleği deneyimleyerek öğrenecek. İtfaiyeci, bilim insanı, pilot, veteriner ve şef olmanın keyifli yanlarını öğrenen minikler, Pritt sertifikalarının da sahibi olacak. Ayrıca kes-yapıştır aktiviteleri de gerçekleştirilecek.

EGZOZ MUAYENESİ YAPTIRMAYANA CEZA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yurt genelinde egzoz muayenesi yaptırmayan araçlara yönelik gerçekleştirilen denetimlerde 1 milyon araca idari para cezası kesildi. Bakanlık tarafından 81 ilde hayata geçirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi uygulaması ile araçlara yönelik incelemeler aralıksız sürerken, egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası 6 bin 275 lira olarak dikkat çekiyor.

TARİFEDE DEĞİŞİKLİK YOK
BOTAŞ, Eylül ayı tarife tablosunu yayımladı. Buna göre, doğalgazda Eylül ayında geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife sabit kaldı. Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, "Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında halen konutlarda, Ukrayna'dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğalgaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır" ifadesi kullanıldı.


TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN