Komşu krizine arabuluculuk uygulaması başlıyor

Komşunun ağacı, yakındaki fabrikanın dumanı da arabulucuya götürülebilecek. İşte sizler için derlediğimiz 1 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2023 Güncelleme 01 Eylül 2023, 07:00
Komşu krizine arabuluculuk uygulaması başlıyor

İÇİNDEKİLER

İş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı olan arabuluculuk sistemine, kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi davaları da eklendi.

Arabuluculuk uygulamalarına bugünden itibaren eklenen yeni alanları değerlendiren Arabulucu Avukat Nur Özden, şu örnekleri verdi: "Yan tarafınızdaki bina dönüşüme girdiğinde yıkım ya da inşaat çalışmaları yapılırken sizin binanıza zarar verdiğinde hemen dava açmak yerine arabulucuya gidilecek. Komşular bahçelerine, tarlalarına dikecekleri bitkilerin komşu parsele taşmasından da sorumlu oldukları için bu uyuşmazlıklarda da önce arabulucu yolu görünüyor. Buna benzer şekilde bir arazi üzerindeki fabrikanın çıkardığı duman, atık vs. komşu araziye zarar veriyorsa taraflar yine davadan önce arabulucuya gidecekler."

OTEL YATIRIMLARINA 17 MİLYAR TL TEŞVİK
Otel yatırımları, bu yıl doluluklarda çeşitli sebeplerle yaşanan gerilemeye rağmen kuvvetli dönüşüne devam ediyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, 2022'de ve bu yılın ilk yarısında otel yatırımlarının, yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri haline geldiğini belirterek, ilk 6 ayda 29 şehirde toplam 23 bin 725 yataklı 131 yeni otel projesinin 'yatırım teşvik belgesi' aldığını söyledi. Söz konusu yatırımlar için kullanılacak teşviğin toplam 17 milyar lira olduğunu ifade eden Eresin, geçen yılın aynı döneminde toplam 14 bin 413 yataklı 75 otel projesi için 7.5 milyar liralık teşvik başvurusu yapıldığını hatırlattı. Eresin, yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 7 bin yeni istihdamın sağlanmasının öngörüldüğünü vurguladı. Eresin ayrıca, bu yılın ilk 6 ayında 82 otel için 6.1 milyar liralık yenileme başvurusu yapıldığına da dikkat çekti. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde yeni yatırımlarda yine İstanbul zirvede yer aldı. Proje sayısında İstanbul 28 proje ile birinci, Antalya 18 proje ile ikinci, Muğla 10 proje ile üçüncü oldu. Trabzon 8 proje ile dördüncü, Van 7 proje ile beşinci sırayı aldı.



KODLAMA MARATONU BAŞLIYOR
Huaweı Türkiye ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ülkemizdeki yetenekli yazılım geliştiricilerin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişimini amaçlayan ortak projenin üçüncüsünü hayata geçiriyor. Ödüllü kodlama yarışması 'Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu', 'Bulut Bilişim' kategorisinde gerçekleştirilecek. 3 etapta tamamlanacak maratonun ilk aşaması 25 Ağustos'ta, BTK Akademi web sitesi üzerinden ön başvuru sürecinin açılmasıyla başladı. 25 Ağustos-15 Eylül arasında, adayların, maratona katılmak ve sertifikalarını almak için gerekli çevrimiçi ön eğitimleri bu site üzerinden tamamlamaları öneriliyor. İkinci aşamada ise adaylar, 20 Eylül'den 25 Eylül'e kadar, Huawei Yetenek Mülakat Sistemi üzerinden eleme sınavına girecek. Sınavı geçip maratona katılmaya hak kazanan adaylar, 28 Eylül'de açıklanacak. Huawei Türkiye Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ma Yongnong, "Ar-Ge Kodlama Maratonu başarılı öğrencilerin geleceği için önemli fırsatlar sunarken, teşvik edici ödüllerle de özel bir motivasyon yaratıyor. Türkiye'nin yetenekli gençlerini desteklemeye devam edeceğiz" dedi.



DEPREME ÖZEL PROJE
Olası Marmara depremine karşı 12 kişilik genç ekip, kara kutu 'Zelzele'yi geliştirdi. Depremin yol göstericisi rolünü üstlenecek olan Afet Bilgi Döküm Cihazı Zelzele'yi anlatan mühendis Samet Kocabaş, "İskenderunlu bir firma olarak geliştiriyoruz. Depremi en yakından gören insanlar olarak bunun bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz" dedi. Zelzele, binaların tepelerine kurularak depremin hem veri kutusu hem de iletişim ağı olacak. Zelzele'nin deprem anında binaları üç boyutlu olarak numaralandırdığını ve yıkımları anında tespit edebildiğini söyleyen Kocabaş, "5 dakika içinde tüm şehirde ne kadar yıkım olduğunu ve depremin etkisini görebiliyoruz. Yıkılan binaların hangi yolları kapattığını, kaç kişinin etkilendiğini de tespit edebiliyoruz" diye konuştu.
Rana BÜYÜKTAŞ

BAE İLE İKİNCİ HAMLE
Tarım, organik ürün üretimi, savunma sanayi, enerji başta olmak üzere 50.7 milyar dolarlık anlaşmaya imza atılan Birleşik Arap Emirlikleri'nden ithalata vergi avantajı sağlandı. Tavuktan konserveye, sebzeden yer fıstığına kadar birçok üründe vergi sıfırlandı. BAE ile ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımları artırmak amacıyla imzalanan ekonomik ortaklık anlaşması da bugün yürürlüğe giriyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içinde 25 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
Hazal ATEŞ

E-İHALE BUGÜN BİTİYOR
Emlak Konut GYO tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi'ndeki konutların satışı için e-ihale süreci bugün sona eriyor. Satıştan elde edilen gelirler, deprem bölgesindeki inşa ve ihya çalışmaları için kullanılacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN