Milyonlarca memur ve emeklisini ilgilendiriyor: Gelirlere ek gösterge ayarı! Hangi konular meclise taşınacak?

Memurların ve emeklilerinin 2 yıllık zam oranı için Hakem Kurulu süreci devam ederken, emekli ikramiyeleri ile aylıkları yükseltecek 3600 ek gösterge çalışması da yeni yasama döneminde Meclis'e taşınacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023 Güncelleme 30 Ağustos 2023, 12:44
Milyonlarca memur ve emeklisini ilgilendiriyor: Gelirlere ek gösterge ayarı! Hangi konular meclise taşınacak?

İÇİNDEKİLER

Memurların ve memur emeklilerinin gözü Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'ndan gelecek karara çevrildi. Memurlara ve memur emeklilerine 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zamlar için nihai kararı verecek olan Hakem Kurulu dün 4'üncü kez toplandı.

Toplam 11 kişiden oluşan Hakem Kurulu'nun gündeminde zam oranı başta olmak üzere toplu sözleşmede anlaşılmayan maddeler vardı.



İTİRAZ EDİLEMEYECEK
Zam konusunda nihai kararın 31 Ağustos'a kadar açıklanması bekleniyor. Yetkili memur konfederasyonu, 1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 2024 için toplam yüzde 70, 2025 içinse yüzde 40 zam talep ederken, kamu işveren heyeti ise 2024 için yüzde 25, 2025 yılı için de yüzde 11 zam teklif etti.

Kurulun verdiği karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.



MECLİS'E TAŞINACAK
Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında birinci derece memurların tamamına 3600 ek gösterge verilmesi uzlaşılan maddeler arasında yer alıyor. Yetkili memur konfederasyonuyla yapılacak çalışmayla şekillenecek düzenleme, 1 Ekim tarihinde başlayacak yeni yasama döneminde Meclis gündemine gelecek.



ŞEF, TEKNİKER KAPSAMDA
Ek gösterge memurların maaş, emeklilik sonrası aylık ve ikramiyelerinin belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Ek göstergenin yüksek olması hem aylık hem de ikramiyeyi artırıyor.



Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların birinci derece kadrolar için belirlenen ek gösterge rakamının yüksek olmasını istiyor. Kamuda çalışan şef, araştırma ve planlama uzmanları, tekniker, müdürün üzerinde olan uzman personel de ek gösterge alabilecek. Yapılacak düzenlemeyle 600 puanlık bir artışla 25 yıllık çalışanın emekli aylığına bugün itibariyle yaklaşık 3 bin lira ilave edilirken, ikramiyedeki artış da 80 bin liradan başlayacak.



TEKNİK PERSONELE İLAVE ÖDEME
Toplu sözleşme kapsamında teknik hizmetler personeline ilave ek ödeme yapılacak. Mühendislerin mali hakları artırılacak. Avukatlar da artık ek ödeme alacak. Şube müdürü, müdür, müdür yardımcılarının mali hakları iyileştirilecek. Yurt dışı yer değiştirmede masrafları devlet karşılayacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN