Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar için son 2 gün! Kimlerin ödemesi gerekiyor? Kimler muaf tutuluyor? Muafiyet süresi dolanlar ne yapacak?

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sadece anaparayı ödeyerek kapatmak için tanınan süre 31 Ağustos’ta doluyor. Okullarından mezun olup işe giremeyen ya da üniversiteye yerleşemeyen gençler için ise 2 yıla varan muafiyet imkanı devrede…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023 Güncelleme 30 Ağustos 2023, 07:19
Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar için son 2 gün! Kimlerin ödemesi gerekiyor? Kimler muaf tutuluyor? Muafiyet süresi dolanlar ne yapacak?

İÇİNDEKİLER

Yapılandırma yasası kapsamında Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara tanınan imkan için son günlere girilirken, okulundan mezun olup işe giremeyenler ve üniversiteyi kazanamayan gençler için de muafiyet devreye girdi. Her iki konuda da merak edilen çok fazla detay bulunuyor. İşte yanıtları…



Kimlerin GSS primi ödemesi gerekiyor? Kimler muaf tutuluyor?
Sosyal güvencesi olmayanların GSS primi yatırması gerekiyor. Bu kişiler aylık 402,43 lira (mevcut asgari ücrete göre) ödemeyle aile boyu GSS kapsamına alınıyor.



Ancak bu kişilerden hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inin (mevcut asgari ücrete göre 4 bin 471 lira 50 kuruşun) altında olanların primini devlet yatırıyor. Ayrıca 18 yaş altı tüm çocuklar GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlandırılıyor.



Gençlerin de mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primlerini devlet karşılıyor.



Burada bir yaş sınırı var, lise mezunlarında 20, üniversite mezunlarında ise 25. İşbaşı eğitim programlarına ve meslek kurslarına katılanların da primi İŞKUR tarafından ödeniyor. İşsizlik maaşı alanlar da bu sürede sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.



Okulundan mezun olanların muafiyeti nasıl uygulanıyor?
2 yıllık muafiyet, her öğrencinin mezuniyet tarihinden itibaren başlıyor. Öğrencilerin mezuniyet kayıtları Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarından elektronik ortamda alınarak GSS tescil işlemleri yapılıyor.



GSS muafiyetinin uygulandığı süre boyunca lise mezununun 20 yaşını, üniversite mezununun 25 yaşını geçmesi halinde muafiyet 2 yıl şeklinde değil, yaş sınırı geçilinceye kadar geçerli oluyor.



Lise mezunları için maksimum yaş sınırı 20 olduğu için, örneğin bu yıl mezun olan 19 yaşındaki bir genç 2 yıl değil, 1 yıl GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. Bu arada üniversiteye başlarsa, 25 yaşını dolduruncaya kadar GSS muafiyetinden yararlanmaya devam edebiliyor.



Üniversiteden mezun olan 23 yaşındaki bir gencin 2 yıl süreyle GSS muafiyeti imkanı bulunurken, mezuniyet tarihinde 24 yaşında olan genç en fazla 1 yıl bundan yararlanabiliyor.



Muafiyet süresi dolanlar ne yapacak?
Eğer genç işe girmemişse, SGK tarafından GSS yükümlüsü sayılıyor. Bu durumda her ay, şu anki rakamlarla 402,43 prim ödemesi gerekiyor.



Ödeme gücü bulunmayanların ise primi devlet tarafından karşılanıyor. Bunun için hanede kişi başına gelirin 4 bin 471 liranın altında olmasına bakılıyor.



GSS prim borcu yapılandırma kapsamında nasıl kapatılacak?
GSS prim borcunun anaparasını 31 Ağustos'a kadar yatıranlar gecikme cezalarından kurtulacak. Bunun için başvuru şartı da bulunmuyor. Sadece anapara borcu ay sonuna kadar yatırılarak GSS borcundan kurtulmak mümkün olacak.



Bu arada GSS prim borcu olanlar 31 Aralık 2023'e kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ancak bu sürede primler yatırılmıyor ise prim borçları birikmeye devam ediyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN