Tüm sektörlere vergi denetimi: Günlük kiraya sıkı takip!

Konuttan restoranlara kadar tüm sektörler vergi açısından mercek altına alındı. Günübirlik kirada da 5 binden fazla adres denetlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağını yakından takip ettiklerini söyledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023 Güncelleme 28 Ağustos 2023, 11:31
Tüm sektörlere vergi denetimi: Günlük kiraya sıkı takip!

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağını yakından takip ettiklerini belirtti. Risk analiz ve denetim çalışmalarında yapay zeka uygulamalarını, yani gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarını belirten Şimşek, "Bu yıl kiralık konutlar, eğlence yerleri ve restoranlarda fiili denetimler gerçekleştiriliyor, özellikle KDV oranlarını hatalı uygulayan mükellefleri yakından takip ediyoruz.

Piyasada oluşan fiyat hareketlerini yakından takip ediyor ve birçok sektöre ilişkin detaylı analizler yapıyoruz. Sahada da denetimlerimizi sürdürüyoruz" dedi. Şimşek, şu bilgileri verdi:



Konut, turizm amaçlı villa ve günübirlik kiralamalardaki artış ve beyan dışı bırakılan kazançlar mercek altına alındı. Analizler sonucu kira gelirini beyan etmeyen 240 bin kişiye bilgilendirici ve yönlendirici SMS'ler gönderdik.

KAYITSIZ ÇALIŞANA CEZA
Sahaya çıkan çalışanlar konut olarak kiraya verilen taşınmazları tespit için ilk aşamada 3 bin 720 adrese ziyarette bulunarak kiracılardan kira bedeline ilişkin bilgi ve kontrat istedi. Kazancını beyan dışı bırakanlar hakkında cezai işlemler yapacağız.



Günübirlik kiralamalar konusunda kısa sürede 5 binden fazla adres denetlendi. 555 kişinin günübirlik kiralama işi yaptığı halde kayıtsız çalıştığı tespit edildi ve 7.2 milyon lira ceza kesildi. Hatalı KDV oranı uyguladığı tespit edilen 8 bin 531 mükellefi denetledik, 550 milyon lira kayıt dışı hasılat tespit ettik ve 87 milyon lira ceza kestik.



Eğlence mekanları ve lüks restoranlara yönelik denetimlerde, fiş ve fatura düzenlenmediğini de tespit ettik. 119.1 milyon lira kayıt dışı hasılat tespit ettik. Bu işletmelerde de KDV oranının yanlış uygulandığı gördük. 9 milyon lira usulsüzlük cezası kestik.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN