Güneşe 10 milyar dolar! Yatırım iştahı beklentiyi aştı...

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Güneş seferberliği ile bütün Türkiye kazanmaya devam edecek” dedi. İşte sizler için derlediğimiz 27 Ağustos tarihli ekonomi TAKVİM haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2023 Güncelleme 27 Ağustos 2023, 06:59
Güneşe 10 milyar dolar! Yatırım iştahı beklentiyi aştı...

İÇİNDEKİLER

Güneş seferberliği başlatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) lisanssız elektrik üretimi yönetmeliği ile hedefler aşıldı. 10 milyar dolara yaklaşan yatırım sahaya yansıdı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Düzenlemeyi anlamadan aceleyle eleştirenler ve 'şalterler kapanacak, yenilenebilir enerji ikinci plana düşecek' şeklinde yorum yapanlar, mahcup oldu" dedi.

13 BİN 300 MEGAVATA ULAŞTI
Yapılan düzenlemeyle herkesin kolayca enerji yatırımcısı olmasının önünü açtıklarını vurgulayan Mustafa Yılmaz, şunları kaydetti: "Düzenlemeyle güneş seferberliği başlattık ve 1 yıl içinde beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayretiyle karşılaştık. 10 milyar dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı. 12 ay içinde kurulu gücü 12 bin megavatı aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildi. İşletmeye giren 2 bin megavatın üzerinde güç ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 13 bin 500 megavat seviyelerine ulaştı. Bu süreçte 240 bin megavatsaatlik enerji için lisanssız üreticilere bir ödeme yapılmazken, bu enerji son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak sunuldu. Bu rakamlar katlanarak artacak ve güneş seferberliğiyle bütün Türkiye kazanmaya devam edecek."



JETCO TOPLANTISI 2024 YILI BAŞINDA TÜRKİYE'DE
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hindistan'da düzenlenen G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Zirvesi sürecinde 9 toplantıya katıldı ve çeşitli ülke temsilcileriyle iş birliklerinin önünü açacak ikili görüşmeler yaptı. Görüşmeler kapsamında, Fransa ile 2024 yılı başında JETCO toplantısı ve İş Forumu'nun Türkiye'de yapılması üzerinde uzlaşılırken; AB ile iş çevreleri arasındaki diyaloğu güçlendirecek ve karşılıklı yatırımları artıracak adımlar için yakın çalışmaya karar verildi.

Suudi Arabistan Ticaret Bakanı, Umman Sanayi, Ticaret ve Yatırım Teşvik Bakanı, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü, Fransa Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakanı, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komiser, Güney Kore Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi ile bir araya gelen Bolat, bu toplantıların ve ikili görüşmelerin, Türkiye için özellikle ihracat ve istihdam açısından güzel gelişmelere ve iş birliklerine vesile olacağı değerlendirmesinde bulundu.



TÜRKİYE İLK 10'DA
Türkiye, bu yıl halka arzlarda birçok ülkeyi geride bıraktı. Financial Times'ın haberine göre; Borsa İstanbul, İngiltere'nin Londra, Almanya'nın Frankfurt ve İtalya'nın Milano gibi büyük borsalarını geride bırakarak halka arz yarışında öne geçti. 30 ŞİRKET HALKA AÇILDI
Borsa İstanbul'da bu yıl içerisinde 30 şirket halka açılırken, toplamda 1.9 milyar dolarlık sermaye toplandı. Halka arzlarda yaşanan artış Türkiye'yi dünyada 9'uncu sıraya taşıdı. Halka arzlarda ilk 3 sırada Çin, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor. İlk 10'un içerisinde Türkiye'nin önünde yer alan tek Avrupa ülkesi ise Romanya oldu.

HİSSE YATIRIMCISI 4'E KATLANDI
Habere göre; Türkiye'de hisse senedi yatırımcılarının sayısı 2019 yılı başından bu yana 5.1 milyon kişi artışla 4'e katlandı. Bireysel yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki oranı yüzde 38'e yükseldi. Yatırımcı akını sonrasında Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi 2022 yılı başından bu yana yüzde 318 oranında arttı. Borsadaki yükseliş daha çok şirketin borsaya girmesini teşvik etti. Son 2 yılda halka arz olan şirketleri izleyen BIST Halka Arz Endeksi 2022 başından bu yana yüzde 550'den fazla arttı.

AMERİKâR EKONOMİSİ
Amerikan ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri de şov dünyası oldu. Bu yaza Taylor Swift ve Beyonce'un konserleri ile Barbie ve Oppenheimer filmleri damgasını vurdu. Taylor Swift'in 100'den fazla konser, Beyonce'un 40 konser, Barbie ve Oppenheimer filmlerinin gişedeki başarısı ile Amerikan ekonomisine 10 milyar dolarlık katkı sağlandı. Konuyu sayfalarına taşıyan New York Times gazetesi, "ABD Merkez Bankası'nın Temmuz ayında yayınladığı Bej Kitap'ta Swift'in turnesinin her yerde otellere çok ciddi katkı sağladığı rapor edildi. Sadece otellerde değil, tüm bölgede etkili oldu" yorumunu yaptı.



TOGG'A ÖVGÜ: ÇOK ETKİLEYİCİ
Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte Togg üretim ve teknoloji kampüsünü ziyaret edip üretim aşamalarını inceleyerek yetkililerden bilgi alan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Bursa Gemlik'te yer alan tesise hayranlığını dile getirdi. Bakan Mehmet Şimşek, paylaşımında, "Son 35 yılda dünyada birçok fabrika ziyaretinde bulundum. Gemlik'teki Togg fabrikası gerçekten çok etkileyici" ifadelerini kullandı. Şimşek, tesisi ziyareti sırasında da teknoloji üssünün çok etkileyici olduğunu belirterek, "Yüzde 90 otomasyonla üretim yapılması gerçekten büyük başarı" demişti.



OKUL ALIŞVERİŞİNE 80 MILYAR TL
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, 2023-2024 eğitim öğretim döneminde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 8 milyonu aşkın üniversitelinin okula başlayacağına dikkati çekerek, "Bu yıl okul alışverişlerinden ortalama 70-80 milyar lira ciro bekleniyor" dedi. Kırtasiye ürünleri alırken CE belgesine dikkat edilmesini isteyen Palandöken, "Fırsatçılar ucuz ama kanserojen ve ağır metal oranı yüksek ürünler piyasaya sürebilir" uyarısı yaptı.

SARAÇOĞLU İÇİN E-İHALE
Ankara'nın kalbi Kızılay'da yer alan ve 7 yıllık restorasyon çalışması tamamlanan Saraçoğlu Mahallesi, başkentin yeni cazibe merkezi olmaya hazırlanıyor. 125 bin metrekare alana sahip mahalledeki konutlar, Emlak Konut tarafından e-ihale usulü ile satışa çıktı. Saraçoğlu Mahallesi'nde yerini almak isteyenler, beğendikleri konutlar için 1 Eylül'e kadar teklif verebilecek. (Murathan YILDIRIM)

TELEKOM'A 3 ÖDÜL
Türk Telekom'un 'Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek' temalı 2022 faaliyet raporu, rapor derecelendirme ödüllerinden ARC Awards'tan, telekomünikasyon sektöründe 3 farklı kategoride ödül aldı. Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, "Faaliyet raporlarımız, yatırımcı ve paydaşlarımızla aramızdaki iletişim dilinin en somut göstergesi" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN