6 milyon memur ve emekli için karar 'zam'anı! Kim, neler bekliyor? Kurulda kimler var?

6 milyon memur ve emeklinin 2 yıllık zam oranlarını belirleyecek Hakem Kurulu ilk toplantısını yaptı. Karar ay sonuna kadar verilecek, itiraz edilemeyecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2023 Güncelleme 27 Ağustos 2023, 14:56
6 milyon memur ve emekli için karar ’zam’anı! Kim, neler bekliyor? Kurulda kimler var?

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisinin 2024 ve 2025 yıllarındaki maaşlarına yansıtılacak zam oranlarını belirleyecek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ilk toplantısını yaptı.



7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ve sendikalar arasında zam oranında uzlaşma sağlanamadığı için devreye giren Kurul'un ilk toplantısı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Toplantı, Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında 11 üyenin katılımıyla gerçekleşti. Kurulun, kararını vermek için ay sonuna kadar süresi bulunuyor. Hakem Kurulu tarafından verilecek karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.

KURULDA KİMLER VAR?
Başkanlığını Sayıştay Başkanı Metin Yener'in yaptığı kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur- Sen Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu- Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal'dan oluşuyor.

ZAM+FARK VAR
Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında yüzde 5 zam önermiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında 5 artış şeklinde revize etmişti.



Merkez Bankası'nın tahminine göre Ocak ayında yüzde 25 seviyesinde enflasyon farkı olacağına dikkat çekilerek, böylece yılın ilk ayında artış oranının yüzde 43'ü bulacağına işaret edilmişti.

EK ÖDEMELER YÜKSELTİLDİ
Toplu sözleşme 11 hizmet kolunda uzlaşmayla sonuçlandı. Kamu çalışanları pek çok yeni hak elde etti. İşte bunlardan bazıları: Tapu müdürlüklerinde fazla çalışma saat ücreti artırıldı.
- TRT personelinin sözleşme ücretlerinin yüzde 5 artırımlı ödenmesini sağlandı.



- Öğretim elemanlarına eğitim öğretim ödeneğinin bir kat artırımlı ödenmesi kararlaştırıldı.
- Hava araçları ile orman yangını söndürme faaliyetlerine katılan personele, her uçuş günü için bin, aylık 10 bin gösterge rakamı karşılığı yangın tazminatı ödenmesi sağlandı.



- TCDD görevlilerinin ek mesai ücretleri 4 katından 5 katına çıkarıldı.
- Sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri, Sağlık Bakanlığı, üniversite hastaneleri ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'nda görev yapanların ek ödeme tavan oranları artırıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN