Türkiye turizmde rekor kırdı! İlk 7 ayda 30 milyondan fazla turist ağırladı

Ülkemizi ilk 7 ayda ziyaret edenlerin sayısı 30 milyonu aştı, rekor yılı olan 2019 geride bırakıldı. İşte 26 Ağustos TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 07:00
Türkiye turizmde rekor kırdı! İlk 7 ayda 30 milyondan fazla turist ağırladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, bu yılın ilk 7 ayında 30 milyon 93 bin 446 ziyaretçiyi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre; 7 ayda gelen ziyaretçilerin 26 milyon 766 bin 240'ını yabancılar, 3 milyon 327 bin 206'sını yurt dışı ikametli vatandaşlar oluşturdu. Gelen yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.22 arttı.

RUSLAR İLK SIRADA
Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında yüzde 59.22 artış ve 3 milyon 498 bin 614 kişi ile Rusya Federasyonu birinci sırada yer aldı. Almanya yüzde 7.32 artış ve 3 milyon 211 bin 724 kişi ile ikinci, İngiltere (Birleşik Krallık) yüzde 14 artış ve 2 milyon 63 bin 740 kişi ile üçüncü oldu.

Bu ülkeleri Bulgaristan ve İran izledi. Türkiye, bu dönemde ağırladığı 30 milyon 93 bin 446 ziyaretçiyle 2019'daki 26 milyon 524 bin sayısını geçerek yeni ziyaretçi rekoruna ulaştı. Türkiye'ye Temmuz'da gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.25 artış ile 7 milyon 148 bin 44 olarak gerçekleşti. Temmuz'da en çok ziyaretçi 941 bin 597 kişi ile Almanya'dan geldi.



BANKALARDA TİCARİ KREDİ İŞTAHI ARTACAK
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankalarda ticari kredi iştahının arttığını, özellikle son bir aydır hareketlenme başladığını ifade etti. İkinci yarıyılın 'çok daha dengeli, gerçekten ticari kredi büyümesinin olduğu, ihracatın ve özellikle ticaretin işletme sermayesinin finansmanında bankaların daha fazla kredi verdiği bir dönem' olacağını ifade eden Aran, özellikle ithalatı ve tüketimi körükleyen, tüketimi canlı tutan ve ithalatı teşvik eden kredilerde daralma beklediğine işaret etti. Orta Vadeli Program ile ilgili görüşlerini de aktaran Aran, "Sürdürülebilir büyümenin, kalkınmanın nasıl sağlanacağını, üretim, yatırım ve ihracatın nasıl destekleneceğini, bu ortamın nasıl oluşturulacağını gösteren bir program olmalı" dedi.

AKTİF BÜYÜKLÜK 1.9 TRİLYONU AŞTI
İş Bankası'nın 99'uncu kuruluş yıldönümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aran, "Ülkemize dair birinci yüzyıldaki duruşumuz neyse ikinci yüzyılımızda da aynı duruşumuzu koruyacak, değişimin değişmeyen sembolü olmaya devam edeceğiz" dedi. 99 yıl önce yola çıkan bankanın, bugün 1.9 trilyon lirayı aşan aktif büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük özel bankası olduğunu söyleyen Aran, 1.3 trilyon liralık kredi büyüklüğü, 208 milyar lira öz kaynak, 1.3 trilyon lira mevduat hacmiyle Haziran 2023 itibarıyla özel bankalar arasında ilk sırada yer almaya devam ettiklerinin altını çizdi.



İSTANBUL İÇİN TAHLİYE PLANI HAZIR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da olası bir deprem için hazırlıkları sürdürdüklerini ve bu kapsamda köprü halatlarını da yenilemeye başladıklarını belirtti. Hazırladıkları tahliye planını açıklayan Uraloğlu, "Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlamış olacağız" dedi. Uraloğlu, şu mesajları verdi:
● Süper hızlı tren projemizi bitirdik. Fizibilitelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla 80 dakikada kat edeceğiz.
● 2024 yılının hemen başında 6A uydumuzu inşallah uzaya fırlatmış olacağız. (Erdem ANILAN)



163,1 MİLYON TL HESAPTA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 163.1 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesini dün çiftçilerin hesaplarına aktardıklarını duyurdu. Yumaklı, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "163 milyon 104 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun" ifadelerini kullandı. Paylaşımda verilen bilgilere göre: kırsal kalkınma yatırım desteğine 133 milyon 965 bin lira, uzman eller projesi desteğine 15 milyon 438 bin lira ve lisanslı depoculuk desteğine 13 milyon 701 bin lira ödenecek.



LİMON DALINDA 6 TL'DEN İHALEYE ÇIKACAK
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün 22 parsel arazisinde yetiştirilen 2 bin 100 ton interdonato cinsi limon, açık artırma usulüyle dalında kilogramı 6 liradan satışa çıkarılacak. Dalaman Tarım İşletmesi'nde açık artırma usulü ile gerçekleştirilecek ihale 29 Ağustos'ta yapılacak. Açık artırmada verilen fiyatlar TİGEM'de yapılacak değerlendirmenin ardından kesinlik kazanacak. İhaleye iştirak eden olmadığı veya teklif edilen fiyatların uygun görülmemesi halinde ihalenin ikincisi ise 5 Eylül'de tekrarlanacak.

TROPİK MEYVE HAMLESİ
Antalya'nın Kumluca ilçesinde kurulan Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi'nde bölgeye uygun tropik meyve türlerinin yetiştirilmesi planlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Lokman Altınkaya, uygulama serasında ilk etapta 17 farklı tropik meyvenin adaptasyon çalışmalarına başladıklarının bilgisini verdi, "Çiftçi gözetiminde türleri deneyeceğiz" dedi.



EKMEKTE OYUNA GEÇİT YOK
Rekabet Kurulu, yaş maya üretiminde ve dağıtımında faaliyet gösteren 16 teşebbüse 109 milyon 298 bin 154,61 lira ceza uyguladı. Kurul Başkanı Birol Küle, "Maya piyasasındaki bazı firmaların, yüksek kâr elde etme güdüsüyle, ekmeğin maliyetinde artışa sebep olacak rekabete aykırı davranışlarda bulundukları ortaya konulmuştur" diye konuştu.

14 maya bayisinin aralarında anlaşarak maya fiyatını belirledikleri ve piyasayı müşteri bazında paylaştıkları, maya üretimi pazarında faaliyet gösteren iki teşebbüsün ise bu bayiler arasındaki fiyat belirleme ve piyasayı paylaşma konusundaki anlaşmaların uygulanmasını ve kontrolünü sağladıklarının tespit edildiğini belirten Küle, "Fırıncı esnafını mağdur eden bu kartele kurumumuzun titiz çalışmalarıyla son verilmiştir" dedi.



KAVUN REKOLTESİNE SICAK HAVA DOPİNGİ
Çankırı'da hasadına başlanan kavun, üreticisini memnun ediyor. Türkiye'nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Kızılırmak ilçesinde yaklaşık 30 bin dekar alanda, on dilim ve Kırkağaç cinsi kavun yetiştiriliyor. İlçede geçen sezon yaklaşık 105 bin ton olan rekoltenin, bu sezon 120 bin tona ulaşması bekleniyor. Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serhat Kantar, "Geçen sene verimimiz dekardan 3.5 ton civarındaydı, bu sene ise 4 ton. Bitki sıcağı seviyor" dedi.



KADIN ÜRETİCİLER ÜRÜNLERİNİ 'YERİNDEN' SATIYOR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye ile Tarım ve Orman İl Müdürlükleri'nin sahadaki iş birliği sonucunda Türkiye'nin dört bir yanından, 10 kadın odaklı kooperatifin çalışmalarıyla oluşturulan dijital pazarlama platformu 'www.HepYerinden.coop' tüketicilerin hizmetine açıldı.

Bu platform Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Van'daki kooperatiflerin ortak girişimi olarak hayata geçirildi. 'Yerinden emek' ve 'yerinden mahsul' kavramlarından yola çıkarak oluşturulan platformda, Türkiye'nin dört bir yanında kadınların el emeği ve alın teriyle ürettiği yöresel kooperatif ürünleri tüm Türkiye'de tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

Platformda kozmetikten konserve ürünlere, kuruyemişten bakliyata, kurutulmuş sebze meyvelere kadar pek çok ürün satılıyor.

HAKEM KURULU çalışmalara başlıyor
Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde zam konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine yetkili konfederasyon Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurdu. Kurul, memurların ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025'teki zam oranlarını belirleyecek. Sayıştay Başkanı Metin Yener'in başkanlığında çalışmalarına bugün başlayacak kurulun, kararını vermek için ay sonuna kadar süresi bulunuyor. Kurulun kararı kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.


HALKBANK 'YILIN EN İYİ FİNANS KURUMU'
Bu yıl 20'ncisi düzenlenen '2023 International Business Awards' ödül programına Halkbank damgasını vurdu. Banka, kazandığı 8'i altın, 5'i gümüş ve 7'si bronz olmak üzere, toplam 20 ödülle en fazla ödül kazanan kuruluşlar arasında yer aldı. 'Yılın Finans Kurumu' kategorisinde altın, 'Yılın Bankası' kategorisinde gümüş ödüle layık görülen Halkbank, üst üste 3 yıl zirvede yer alarak Türk bankacılığının dünya çapında marka değerini artırdı.



OKUL ÜRÜNLERI BİM'DE
Okulların açılması yaklaşırken, BİM alışveriş yapacaklara geniş bir alternatif sunuyor. Okul alışverişi için ihtiyaç olan tüm ürünler dünden itibaren BİM mağazalarında satışa sunuldu. BİM'in kendi markası Studi geniş ürün yelpazesi ile mağazalarda velileri ve öğrencileri bekliyor. BİM'den yapılan açıklamada, "Studi markalı ürünler 100'den fazla ülkede 1000'den fazla laboratuvarı bulunan Intertek tarafından test ediliyor ve içeriğinde sağlığa zararlı maddenin bulunmadığı kontrol ediliyor" denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN