Ticaret Bakanlığı harekete geçti! TOGG ilanları mercek altında...

Ticaret Bakanlığı, sıfırının fiyatını aşan ikinci el Togg ilanlarını mercek altına aldı, ‘Manipülatif ve aldatıcı girişimler hakkında gereken yapılacak’ mesajını verdi... İşte sizler için derlediğimiz 24 Ağustos tarihli TAKVİM ekonomi haberleri....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2023 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 06:58
Ticaret Bakanlığı harekete geçti! TOGG ilanları mercek altında...

İÇİNDEKİLER

İkinci el araçların sıfır fiyatının üzerinde pazarlanmasına karşı önlemler alan Ticaret Bakanlığı, Togg ile ilgili benzer durumların yaşanması üzerine harekete geçti. İlanları mercek altına alan Bakanlık, manipülatif ve aldatıcı girişimler hakkında gerekli hukuki müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını duyurdu. Türkiye Yüzyılı hedeflerinin ve girişimciliğinin yüz akı Togg ile alakalı milli duyguları sömürmek maksadıyla sıfır fiyatının üzerinde satış yapmaya çalışanlara asla taviz verilmeyeceğinin altı çizilen açıklamada, şöyle denildi: "Küresel markamızın itibarını zedeleyecek girişimlere göz yumulmayacak. Togg, otomotiv piyasasında fiyatların dengeye oturması in çok önemli yerli bir araç olmasının yanında, fırsatçıların basit oyunlarına alet edilemeyecek önemde stratejik bir değerimizdir. Togg ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler hakkında gerekli hukuki müeyyideler kararlılıkla uygulanacak, caydırıcı tedbirler süratle alınacaktır."

FİYATLAR DÜŞÜŞTE
İkinci el araçlarla ilgili fahiş fiyat talep etme, ikinci el araç için sıfır fiyatının üstünde fiyat talebi, sıfır araçta stokçuluk yapma, sıfır araç için elden ekstra para talep etme ya da aksesuar bahanesiyle fiyat artırma oyunlarına karşı, Bakanlık'ın sıkı denetimler gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, bu çalışmalar neticesinde yasa dışı araç ilanlarında yüzde 95 azalma kaydedildiği bildirildi. Açıklamada, "Stoklanmış yeni araçların ortaya çıktığı görülmüş, yeni ve ikinci el araçların fiyatlarında ciddi düşüş başladığı kaydedilmiştir" denildi.



10 MİLYON TURİST
Antalya, turizmde 'rekorlar yılı' olarak kabul edilen 2019'u geride bıraktı. Antalya Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre; 1 Ocak-22 Ağustos tarihleri arasında Antalya ve Gazipaşa Havalimanı'ndan gelen turist sayısı, 10 milyonun üstüne çıktı. 1 Ocak- 22 Ağustos arasında şehri hava yoluyla ziyaret eden turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 10 milyon 64 bin 782 oldu. Ağustos ayının ilk 22 gününde ise 2022'nin aynı dönemine oranla yüzde 10 artışla, 1 milyon 880 bin 693 yabancı turist sayısına ulaşıldı. 2019'un 1 Ocak- 22 Ağustos tarihleri arasında Antalya, 10 milyon 5 bin 325 turist ağırlamıştı.



5 SERBEST BÖLGE GELİYOR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, serbest bölgelerin, yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi ve ihracata yönelik üretim kapasitesinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda önemli bir enstrüman olduğunu belirterek, "19 adet serbest bölgemiz bulunmakta. Yeni dönemde 5 adet serbest ticaret bölgesini de hizmete alacağız" dedi. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) meclis toplantısına katılan Bolat, Eylül ayının ilk yarısı erisinde açıklaması planlanan OVP'nin ekonominin yeni çıpası olacağını belirtti. Türkiye'nin son 20 yılda ihracatta yakaladığı başarılara değinen Bolat, "2002'de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022'de tam 6.5 kat artışla 90.5 milyar dolara ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılında da inşallah 120 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL HAVALİMANI AVRUPA BİRİNCİSİ
İstanbul Havalimanı, 14-21 Ağustos'ta günlük ortalama bin 517 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu. Bu dönemde İstanbul Havalimanı'nı günlük ortalama bin 368 uçuşla Amsterdam Schiphol, bin 338 uçuşla Paris Charles de Gaulle havalimanları izledi.

MERDİVENALTI KURS UYARISI
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı olarak faaliyet gösteren özel kurs ve uzaktan öğretim kurslarının listesi belli oldu. Bakan Yusuf Tekin, 'merdivenaltı' kurslara dönük yeni tespit ve önlem döneminin başladığını söylemişti. Bunun üzerine MEB, izinsiz ve ruhsatsız olarak 'liselere ve üniversitelere hazırlık kursu' adı altında çevrim içi eğitim verdiği iddiasıyla faaliyet gösteren sitelere karşı öğrenci ve velilerden dikkatli olmalarını istedi. MEB'e bağlı faaliyet gösteren özel kurs ve uzaktan öğretim kurslarının listesine "https://ookgm.meb.gov.tr/ kurumlar.php?=kurs" adresinden ulaşılabileceği duyuruldu. (Burcu ŞEN)

SAHİBİNDEN.COM'A 40.1 MİLYON TL CEZA
Rekabet Kurulu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği gerekçesiyle sahibinden.com'a 40.1 milyon lira idari para cezası uyguladı ve firmaya bazı yükümlülükler getirdi. Kararla, sahibinden. com'un emlak ve vasıta kategorilerindeki kurumsal üyeleriyle imzaladığı sözleşmelerde, üyelerin ilanlarına ilişkin verilerini diğer platformlara taşımasını engelleyecek nitelikteki hükümleri kaldırması gerekecek. Ayrıca sahibinden.com, ilan sahiplerinin emlak ve vasıta ilanlarına ilişkin verilerini rakip platformlara etkin şekilde taşıyabilmelerini ve bu ilanlara ilişkin verilerini güncel tutabilmelerini temin edecek altyapıyı, herhangi bir bedel talep etmeden sağlayacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN