Bir iş yerinde 6 ay çalıştıysanız 8 maaşa kadar... SGK uzmanı müjdeyi bizzat verdi!

Türkiye'de çalışan her kişi devlet tarafından belirlenen yasalarla çalışma hayatında önemli haklara sahip. Emekli olma hedefiyle çalışan milyonlarca insan, çalışma süreçlerinin yanı sıra emeklilik haklarını da yakından takip ediyor. İşçilerin işten çıkarıldığında sahip olduğu önemli haklardan biri işe geri dönme hakkı. Mahkeme tarafından işçi lehine karar verildiğinde, işveren işçiyi geri almak zorunda kalıyor veya tazminat ödemek durumunda kalıyor.

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2023, 11:18 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 11:18
Bir iş yerinde 6 ay çalıştıysanız 8 maaşa kadar... SGK uzmanı müjdeyi bizzat verdi!

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde çalışma hayatına dair yasal düzenlemeler, çalışanlara çeşitli güvenceler sunarak ilişkilerini koruma altına alıyor. İşten çıkartılan çalışanlar için sağlanan haklar, belirli şartlar ve süreçlere bağlı olarak işçilere önemli tazminat ve korumalar sağlıyor. İşçilerin işe geri dönme hakkı ve tazminat alma imkanı gibi konular iş hukuku açısından büyük öneme sahip. Özellikle işten çıkartılan işçilerin işe geri dönme hakkı iş hukukunun temel unsurlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

8 MAAŞA KADAR...

İşten çıkarılan bir işçinin işe geri dönme hakkını kullanmak istememesi durumunda ise işçiye tazminat ödenir. Bu şekilde işten çıkarılan işçiler haklarını koruma altına alarak, en fazla 8 maaşa kadar tazminat alma hakkına sahiptir.

İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatına hükmedecektir. Bunun dışında işverenin tekrar işe başlatmaması ihtimaline karşı da bir tazminata hükmediyor. Burada tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkmış oluyor.

Davanın sonuçlanmasının ardından çalışanın 10 gün içinde verene yazılı olarak başvurması gerekiyor. Bu başvurudan sonra işveren bir ay içinde işçiyi işe başlatmak zorunda. Bunu yapmaz ise mahkemenin belirlediği tazminatı ödüyor.

YASAL NEDENİ OLMASI GEREKİYOR

4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre "Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır." Buna göre işveren sizi çıkartmışsa mutlaka bir yasal sebebi bulunması gerekir.

İşçinin çalıştığı yerle hizmet sözleşmesi yapmış olmak kaydıyla yani sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Belirli süreli iş sözleşmeleri iş güvencesi uygulamasına tabi olmuyor.

Ancak belirli iş sözleşmesi yapılmış olsa da ardı ardına devam ediyorsa (örneğin turizm çalışanları gibi) bu kez belirsiz süreli iş sözleşmesi haline geleceğinden bu çalışanlar da geri dönüş güvencesinden yararlanabilecektir.

Aynı yerinde işe başladığı tarihten itibaren 6 takvim ayının geçmiş olması yeterli sayılmıştır. Burada eğer deneme süresi varsa bu süre de 6 aylık süreden sayılacaktır.

DAVA AÇMAK GEREKİYOR

Bu şartlar yerine geldiğinde eğer ten çıkartılmışsanız sizin için 30 günlük süre başlamış demektir. Bu 30 gün içinde arabulucuya giderek işe geri dönüş başvurusu yapmanız gerekiyor.

Bu 30 günlük süre hak düşürücü bir süre olduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Süre kaçırılmışsa fesih kabul edilm sayılır ve dava açma hakkınız sona erer. Arabulucuda eğer sonuç alınmaz ise bu kez 2 haftalık süre içinde iş mahkemesine dava açmak gerekiyor.

İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatına hükmedecektir.