Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki: ‘600 bin konut çok riskli’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul için büyük bir çaba gösterdiklerini belirterek, ‘600 bin konut çok Mehmet Özhaseki riskli’ dedi. İşte sizler için derlediğimiz 23 Ağustos tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2023 Güncelleme 23 Ağustos 2023, 06:55
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki: ‘600 bin konut çok riskli’

İÇİNDEKİLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da olası bir depremin kendilerini korkuttuğunu dile getirerek, "İstanbul'daki deprem meselesi gerçekten bir beka, bir milli güvenlik meselesidir. 6 milyon civarında konut var. Bunun 600 bini çok riskli, ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor. Böyle bir ortamda bizim uykumuzu yitirip çok hızlı şekilde vaziyet almamız icap ediyor" dedi. İstanbul için büyük bir çaba gösterdiklerini vurgulayan Özhaseki, "11 yıl içerisinde Kentsel Dönüşüm Yasası'nın getirdiği avantajları kullanarak İstanbul'da 800 bin kadar bağımsız birim yenilendi. Şu anda da 180 bin civarında konut ve iş yeri yenilenmek üzere. Yani neredeyse 11 yılda çıkardığımız yasayla 1 milyona yakın bağımsız birimi yeniledik" ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarında 350 bin konutluk rezerv alan belirlediklerini, buralarda bir an önce konut inşasına başlayacaklarını belirtti. Deprem bölgesinde inşa edilen konutların büyük bir kısmını tamamlayarak Ekim, Kasım ve Aralık aylarında hak sahiplerine teslim edeceklerini söyleyen Özhaseki, yerinde dönüşüm projesine yaklaşık 186 bin vatandaşın başvurduğunu kaydetti.



BORSADA YATIRIMCI REKORU
Borsa İstanbul'da hem endeks hem yatırımcı sayısı rekor kırıyor. Seçim sonrası ilgi odağı olan Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 6 milyon 24 bine yükseldi. Yatırımcı sayısında aylık artış yüzde 36.84 olurken, 1 ayda gelen yeni yatırımcı sayısı 1 milyon 621 bin oldu. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi, yeni zirvesine de ulaştı. Önceki günü yüzde 3.77 değer kazancıyla 7.796,65 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştiren endeks, dün güne yüzde 0.76 yükselişle 7.856,15 puandan başladı. Gün içinde 7.902,95 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan endeks, kapanışı 7.771,30 puandan yaptı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 Endeksi'nde 7.900 ve 8.000 seviyelerinin direnç, 7.800 ve 7.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.



ÜNİVERSİTELİYE VERGİSİZ TELEFON
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir defaya mahsus olmak üzere üniversite öğrencilerine vergisiz bilgisayar ve telefon imkanı sağlanmasına ilişkin çalışmanın sürdüğünü ifade etti. Kabine Toplantısı sonrasında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek, bu konuda bir çalışma olduğunu ancak detay paylaşamayacağını söyledi. Şimşek, konunun TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasıyla gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: "Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis'in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır. Ne zamanlama ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım."



İHRACAT UÇUYOR!
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifikasyon süreçleri tamamlanarak ilk kez 2021'de Ruanda'ya ihraç edilen sıcak hava balonları bu kez de Meksika'ya ihraç edildi. Sıcak hava balonu ihraç edilen ülke sayısı Brezilya ile birlikte 3'e çıktı. Mevcutta yıllık 100 sıcak hava balonu üretilmesi planlanırken, her bir balonun değeri 80 bin euro civarında bulunuyor. 3 ülkenin yanı sıra Katar, Umman ve İran gibi ülkelerle de görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. (Barış ŞİMŞEK)

232 BİN ARAÇ YOLLARA ÇIKTI
Temmuz'da trafiğe kaydı gerçekleştirilen taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 107.5 artarak 232 bin 253'e yükseldi. Söz konusu dönemde kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 27.3 artışla 2 bin 556'ya çıktı. Böylece trafikteki taşıt sayısı 229 bin 697 artış kaydetti. Ocak-Temmuz döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 34.1'i gri, yüzde 29.2'si beyaz, yüzde 12.3'ü mavi, yüzde 10.2'si siyah, yüzde 7.6'sı kırmızı, yüzde 2.8'i yeşil, yüzde 2.4'ü turuncu, yüzde 0.6'sı kahverengi ve yüzde 0.6'sı sarı renklerden oluştu.

EK SÜRE VERİLDİ FATURALAR SİLİNİYOR
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hale gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri borçlarının silinmesi için başvuru süresi 1 Kasım'a kadar uzatıldı. Şirketler ilgili tüketicilere ilişkin başvurularını defaten veya ayrı ayrı yapabilecek. Ancak ilgili şirketin terkin kapsamındaki tüm tüketicileri için yapacağı başvuru süresi, hasar durumuna karşı itiraz edilmiş veya yargı yoluna başvurulmuş olanlar hariç olmak üzere 1 Kasım'a kadar tamamlanacak.

E-DEVLET'E GİRİŞ 3 MİLYARI AŞTI
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Ağustos ayı itibarıyla e-Devlet uygulamasına girişin 3 milyarı aştığını bildirdi. Ofis'in sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşımda, e-Devlet'e giriş sayıları açıklandı: "Ağustos itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet Kapısı'na toplam giriş sayısı 3 milyarı aştı! Yıl sonu hedefimiz ise 4.5 milyar kullanıcı girişi. 63 milyon 612 bin 765 kullanıcıya ulaşarak hizmet kalitesini her geçen gün artıran #DijitalinYüzyılı'nın parlayan yıldızı e-Devlet Kapısı, ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir kilometre taşı."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN