Açık artırma ile Togg satan dolandırıcılar için Ticaret Bakanlığı harekete geçti! İnceleme başlatıldı

Yerli ve milli otomobil Togg, 2 bin 500’e yakın kişiye teslim edildi. Ancak teslim edilen yerli ve milli Togg T10X’lerin açık seçik sahtekarlıkla internet otomobil satış platformlarından satılmaya çalışıldığı belirlendi. Durum üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, Togg ile ilgili satış ilanlarını incelmeye aldığını açıkladı. Bakanlık "Türkiye Yüzyılı hedefimizin ve girişimciliğinin yüz akı olan TOGG’la alakalı olarak, milli duyguları sömürmek maksadıyla, sıfır fiyatının üzerinde satış yapmaya çalışanlara asla taviz verilmeyecek, küresel markamızın itibarını zedeleyecek girişimlere göz yumulmayacaktır" duyurusunu yaptı.

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2023, 09:55 Güncelleme 23 Ağustos 2023, 09:55
Açık artırma ile Togg satan dolandırıcılar için Ticaret Bakanlığı harekete geçti! İnceleme başlatıldı

İÇİNDEKİLER

Bu yıl sonuna kadar 28 bin adet üretilerek 20 bin adedi kurayla belirlenen sahiplerine teslim edilecek yerli ve milli Togg T10X'ler online sitelerde açık seçik sahtekarlıkla satılıyor.

Şu ana kadar 2 bin 500'e yakın talihliye teslimatı yapılan Togg T10X'ten çıkar elde etmek isteyen bazı talihliler ise online araç satış platformları üzerinden açık artırma usulü hukuksuz biçimde pazarlama faaliyetine girişti.

SADECE FİYAT TEKLİF EDİNİZ
İstanbul Kartal'dan Kula rengi Togg T10X için 1119823812 numaralı ilanda satıcı ise 1 milyon 550 bin 750 liralık fiyat yazmasına rağmen açıklamalar kısmına, "Sadece ciddi alıcılardan gelen fiyat tekliflerine telefonla dönüş yapılacaktır. Lütfen aracın piyasasına uygun teklifler yapınız. Teklif yapılmayan mesajlara dönüş yapılmayacaktır. Fiyat nedir? Piyasa nedir? En son ne olur? Gibi sorulara cevap verilmeyecektir. Sadece fiyat teklifiniz iletin lütfen. Çek ve takas kabul edilmemektedir" yazdı.

İHTİYAÇTAN SATILIK AMA AÇIK ARTIRMADA
Diyarbakır Kayapınar'dan 1 milyon 501 bin liraya Oltu Siyahı rengi Togg T10X için 1119726759 nolu ilanda satıcı ise, "Lütfen aracı ve piyasasını bilen arkadaşlar tekliflerini mesajla yazsınlar. Gelen tekliflerden uygun gördüklerimize dönüş yapacağız. Lütfen son fiyat nedir? diye sormayın. Takas sadece 2021 A5. Boyasız, değişensiz, tramer kayıtsızdır. Araç ihtiyaçtan satılıktır" açıklamasını yaptı. Bursa Nilüfer'den 1 milyon 500 bin liralık fiyat verdiği 1118047273 numaralı ilanda da, "T10X uzun menzil. Gemlik Mavisi ve siyah iç döşeme. Araçla ilgili tekliflerinizi belirtiniz. Uygun tekliflere dönüş sağlayacağım" ifadeleri kullanıldı.

Yaşanan bu durum üzerine haereket geçen Ticaret Bakanlığı, Togg araçlarını ilan sitelerinde sıfırından daha yüksek fiyatlara satanlara ilişkin göz yumulmayacağını açıkladı.

Bakanlık "Otomobil sektörünün lokomotifi olma yolunda büyük yol kateden TOGG ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler hakkında Ticaret Bakanlığımız tarafından gerekli hukuki müeyyideler kararlılıkla uygulanacak, caydırıcı tedbirler süratle alınacaktır" açıklamasını yaptı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

Türkiye'nin vizyon projesi, yerli ve milli aracımız Togg ile ilgili olarak son zamanlarda ilan sitelerinde, Ticaret Bakanlığı'nın otomotiv sektörüne yönelik aldığı karar ve tedbirler ile kanunlara aykırı şekilde bazı ilanların olduğu ve bu konuda şikayetlerin bulunduğu tespit edilmiştir.

İkinci el araçlarla ilgili fahiş fiyat talep etme, ikinci el araç için sıfır fiyatının üstünde fiyat talep etme, sıfır araçta stokçuluk yapma, sıfır araç için elden ekstra para talep etme ya da aksesuar bahanesiyle fiyat arttırma oyunlarına karşı, Ticaret Bakanlığı olarak sıkı denetimlerimiz devam etmektedir. Bakanlığımızın bu çalışmaları neticesinde yasa dışı araç ilanlarında % 95 oranında azalma kaydedilmiş, stoklanmış yeni araçların birden ortaya çıktığı görülmüş ve yeni araçlar ile ikinci el araçların fiyatlarında ciddi düşüşler başladığı kaydedilmiştir. Ticaret ortamı ve şartları tam normale dönünceye kadar Ticaret Bakanlığı olarak piyasada denetimlerimiz ve sıkı takipler devam edecektir.

Araçlarını ilan sitelerinde normal fiyat ile yayınlayıp, telefon görüşmelerinde yüksek fiyat talep ederek ticari hileye başvuranlarla ilgili de, şikayetler doğrultusunda tespitler hızla yapılıp, yasal işlemler uygulanmaktadır.

Bu sebeple, Türkiye Yüzyılı hedefimizin ve girişimciliğinin yüz akı olan TOGG'la alakalı olarak, milli duyguları sömürmek maksadıyla, sıfır fiyatının üzerinde Satış yapmaya çalışanlara asla taviz verilmeyecek, küresel markamızın itibarını zedeleyecek girişimlere göz yumulmayacaktır.

Üretim bandından inip tüketicisi ile buluşan milli teknolojimizin eseri TOGG, otomotiv piyasasında fiyatların dengeye oturması için çok önemli yerli bir araç olmasının yanında, fırsatçıların basit oyunlarına alet edilemeyecek önemde stratejik bir değerimizdir.

Otomobil sektörünün lokomotifi olma yolunda büyük yol kateden TOGG ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler hakkında Ticaret Bakanlığımız tarafından gerekli hukuki müeyyideler kararlılıkla uygulanacak, caydırıcı tedbirler süratle alınacaktır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN