EYT’lilere sahte sigorta uyarısı! SGK Müfettişleri denetimleri sıklaştırdı: Sahte işlemler iptal ediliyor, aylıklar geri alınıyor

SGK, kağıt üzerinde sigortalı gösterilen kişiler ile sahte iş yerlerine yönelik denetimleri sıklaştırdı. Sahte iş yerlerinde çalışan adına bildiren hizmetler iptal edilirken, ödenen emekli aylıkları faiziyle geri alınıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 07:06
EYT’lilere sahte sigorta uyarısı! SGK Müfettişleri denetimleri sıklaştırdı: Sahte işlemler iptal ediliyor, aylıklar geri alınıyor

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından sahte sigortayla emekli olan ya da olmaya çalışan çok sayıda sahtekâr yakayı ele verdi. Sahte iş yerlerinde çalışan adına bildirilen hizmetler iptal ediliyor.

Örneğin; 3 yıl sahte sigorta yaptıran, geçmişte yatırdığı primleri kaybediyor, emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle geri devlete ödüyor. Bu iş yerlerinden bildirilen hizmetler emekli aylığı bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor. Emekli olduktan sonra sahte iş yeri tanımlaması yapıldıysa bu hizmetler geçersiz sayılıyor.



SGK'DAN YAKIN TAKİP
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kağıt üzerinde sigortalı gösterilen kişilere, sahte iş yerlerine yönelik denetimleri sıklaştırırken, usulsüz yollarla devleti zarara uğratanlara göz açtırmıyor.

Yapılan incelemelerde sahte sigortada birçok farklı yönteme başvurulduğu ortaya çıktı. Sahte iş yeri açıp insanları sahte sigortalı yapanlar hakkında sahtecilikten 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılıyor. İşverenden sahte iş yerinin açık kaldığı döneme ilişkin vergiler cezasıyla alınıyor.

HARFLERE DİKKAT!
SGK, gerçek (fiili) çalışmaya dayanmayan yani sahte sigortalı bildirimi yaptığı tespit edilen, şüphe oluşan işyerleri için sahte, kontrollü veya şüpheli iş yeri tanımlaması yapıyor. Hizmet dökümlerinde de bu iş yerlerinden bildirilmiş olan sigortalı hizmetlerin olduğu satırların başına (S), (K), (Ş) harflerinden biri konuluyor. Çalışanların e-Devlet üzerinden hizmet dökümlerinde iş yeri kodlarını kontrol etmelerinde fayda bulunuyor.

HİZMETLER SİLİNİYOR
Sahte iş yeri tanımlaması yapılan yerlerden bildirilen hizmetler iptal ediliyor. Bu döneme ilişkin hizmet bildirimi de birleştirmesi de yapılamıyor. Bu hizmetlerin silinmesinin ardından emekli aylığı için geçerli prim gün sayısı yeniden hesaplanıyor. Sahte sigortalar iptal edilirken, yatırılan sürenin primleri de siliniyor, emekli aylığı olarak ödenen bütün para faiziyle geri alınıyor.

Henüz şüpheli iş yeri kapsamında yer alıp rapor düzenlenmeyen iş yerlerinde ise hizmet süreleri silinmiyor, emeklilik işlemleri etkilenmiyor. Denetim sonucu beklenmeden emekli aylığı bağlanabiliyor. Ancak incelemelerin ardından iş yerinin sahte olduğunun belirlenmesi halinde buradan bildirilen süreler mevcut hizmet sürelerinden düşülüyor. Bu durumda da geride kalan primler emekliliğe yeterli değilse ödenen aylıklar faiziyle alınıyor.

EKSİK ÜCRET OYUNUNA SON
Sosyal Güvenlik Kurumu, prime esas kazancın mesleğe uygunluğunu denetlerken, yanlış kod beyanıyla düşük ücrete de göz açtırmıyor. Özel sektörde prime esas kazancı bir önceki aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalan çalışanlar tek tek belirleniyor.

SGK prime esas kazancı düşürülen veya eksik bildirilen sigortalılara "Prime esas kazancınız azaldı" mesajı gönderiyor. Böylece işveren çalışanın bilgisi olmadan eksik prim yatıramıyor. Maaşı düşük gösteren işveren hem tazminat hem de ceza ödeyecek. Ayrıca eksik bildirdiği primleri de yatıracak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN