TCMB'den TL mevduata teşvik: KKM payına sınırlama!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni faiz kararını 24 Ağustos Perşembe günü açıklayacak. İşte sizler için derlediğimiz 21 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2023 Güncelleme 21 Ağustos 2023, 09:33
TCMB’den TL mevduata teşvik: KKM payına sınırlama!

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası, TL mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduatı azaltacak düzenlemeye gitti. Banka 4 tebliğde değişikliğe gitti. Buna göre, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, düzenlemelerle TL mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılmasının gözetildiği vurgulandı. Döviz ve kıymetli maden mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları da artırıldı. Ayrıca, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını, standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankalar, ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak.
Hazal ATEŞ

KABİNENİN GÜNDEMİ GENÇLER
Kabine toplantısı bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Külliye'de gerçekleştirecek. Toplantının ana gündem maddesini ekonomik gelişmeler ve atılacak adımlar ile diplomatik süreçler oluşturacak. Öncelikle memur ve memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek zam ile ilgili hükümetin teklifi değerlendirilecek. Gençlere teknolojik alet alımı için vergi muafiyeti için gözler kabinede olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da OVP ile ilgili sunum yapması bekleniyor.


YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR
Ekonomide 3 yıllık enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro hedeflerin belirleneceği Orta Vadeli Plan, Eylül'ün ilk yarısında açıklanacak. Ayrıca 2023- 2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı da Ekim'de Meclis'e sunulacak. Orta Vadeli Plan'ın açıklanmasının ardından 2024 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hız kazanacak. Bütçe çağrısı, bütçe hazırlama rehberleri ve yatırım genelgesi, yatırım programı hazırlama rehberi Cumhurbaşkanlığı tarafından en geç Eylül'ün 15'ine kadar yayımlanacak. Merkezi yönetim bütçesi Ekim ayının ortasına kadar TBMM'ye sunulacak.

SİBER GÜVENLİK İÇİN İŞ BİRLİĞİ
Turkcell, siber güvenlik alanındaki inovatif ürün ve hizmetlerinin yurt dışına ihracı konusunda uluslararası anlaşmaya imza attı. Quantum Siber Teknoloji şirketiyle imzalanan anlaşmayla Turkcell, Azerbaycan'da başta finans sektörü olmak üzere farklı kurumlara ve şirketlere sunacağı siber olgunluk analizi, siber saldırı izleme-engelleme, siber tehdit istihbaratı, kimlik-erişim yönetimi ve zafiyet yönetimi gibi teknolojik hizmetler sunacak.

AÇIK HAVA SİNEMASI ŞİMDİ DE FETHİYE'DE
Türk Telekom'un yaz klasiği haline gelen 'Türk Telekom Prime Açık Hava Sineması' etkinlikleri sona eriyor. 4 Ağustos tarihinde Bozcaada'da başlayan etkinlikler Ören, Ayvalık, Foça, Çeşme, Urla, Didim, Bodrum, Datça ve Marmaris'te sinemaseverlerin yaz akşamlarını renklendirdi. Seri, bugün Fethiye'de gerçekleştirilecek Raya ve Son Ejderha filminin gösterimiyle son bulacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN