Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı EBİS ile izleyecek: 381 bini aşkın yapıda başladı!

Elektronik Beton İzleme Sistemi ile 381 bin 376 yapıdan 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile numunelerin hangi inşaattan, hangi beton mikserinden, hangi gün ve saatte, kaç adet alındığı gibi detaylarla daha etkin yapı denetimi yürütülüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2023 Güncelleme 19 Ağustos 2023, 06:57
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı EBİS ile izleyecek: 381 bini aşkın yapıda başladı!

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 25 Aralık 2018'den itibaren uygulamaya alınan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile inşaatlardan alınan beton numunelerinin içine radyo frekansı ile kimlik tanımlama etiketi (RFID) yerleştirildi.

Numunelerin hangi inşaattan, hangi beton mikserinden, hangi gün, hangi saatte, kaç adet, hangi laboratuvarın hangi personeli tarafından alındığı, yapı denetim görevlilerinin iştirakiyle alınıp alınmadığı ve numunelerin ilgili standardında belirlenen sürelerde şantiye mahallinde ve kür havuzunda bekletilip bekletilmediği denetlenerek, deney sonuçlarının laboratuvar ortamından herhangi bir müdahale olmadan Bakanlık sistemine çevrim içi aktarılması sağlanıyor. Yüzde 99.45 başarı sağlanan EBİS uygulamasının devreye alınmasından 14 Ağustos 2023'e kadar ülke genelinde 381 bin 376 yapıdan 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı.



DÜNYADAN TALEP VAR
Dünya genelinde bu özelliklere sahip bir izleme sisteminin bulunmaması nedeniyle Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Türkmenistan, Katar, Kazakistan, Kırgızistan ve KKTC'den gelen talepler üzerine, Bakanlıkça bu ülkelerle görüşmeler yapıldı. Elektronik Beton İzleme Sistemi'nin kurulumuna yönelik Arnavutluk, Azerbaycan, Katar, KKTC ve Özbekistan ile iş birliği protokolü imzalanırken; Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile görüşmeler sürüyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN