İkinci el araba fiyatlarında yeni dönem! Hükümet düğmeye bastı! 150.000 TL'ye kadar...

Son dönemde ikinci el araba fiyatlarıyla ilgili yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Özellikle geçmiş dönemlerde yaşanan artışlar araç almayı düşünen kişilerin beklemeye geçmesine neden olmuştu. Ancak son dönemde ikinci el otomobil piyasasında yaşanan düşüş ibrenin tersine döndüğünü gösteriyor. Fiyatların düşüşe geçtiği görülüyor ve bazı modellerde 150 bin TL'ye varan indirimler gözlemleniyor.

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2023, 08:49 Güncelleme 18 Ağustos 2023, 08:49
İkinci el araba fiyatlarında yeni dönem! Hükümet düğmeye bastı! 150.000 TL’ye kadar...

İÇİNDEKİLER

İkinci el araba piyasasında yaşanan son dönemdeki hareketliliği, ikinci el araba fiyatları konusunda önemli bir değişimi beraberinde getiriyor. İkinci el araba fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçmesiyle birlikte yasal düzenlemeler yapıldı. Ancak 2. el otomobilde rüzgar tersine döndü. Fiyatlar düşmeye başlarken 150 bin TL'ye varan indirimler baş gösterdi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ikinci el araç piyasasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Oldukça yüksek satış adetlerine ulaşan ve hatta tarihi rekorlar kıran bir ocak-haziran dönemini geride bıraktık.

İkinci elde haziran ayı itibarıyla başlayan düşüş, temmuz ayında da artarak devam etti. İçinde bulunduğumuz ağustos ayı içerisinde de mevcut durağanlık halen devam etmektedir.

Bu durumun birden fazla temel sebebi var. Bunlardan bir tanesi krediye erişimde yaşanan zorluklar. Son bir yıldır krediye erişimde bazı güçlükler yaşansa da talepler önemli ölçüde karşılanabiliyordu. Alınan yeni kararlar sonrasında bankalar kredi taleplerine büyük oradan karşılık vermediğinden, bu sebeple talepte azalma söz konusu.

Elbette bu piyasanın daha sağlıklı ilerlemesi için alınan kararlar dahilinde geçici bir durum. Bir süre sonra krediye ulaşımın kolaylaşacağı ve satış adetlerine olan etkisinin azalacağı kanaatindeyiz.

Bir diğer etken ise temmuz ayında kapsamı genişleterek uzatılan 6+6 yönetmeliğinin yarattığı etki. Son yıllarda otomobil bir yatırım, bir kayıt dışı ticaret alanı olarak görülüyordu. Bu konunun yarattığı olumsuz etkiler sebebiyle Ticaret Bakanlığımız bir dizi etkili önlem aldı. Önlemlerin neticesinde spekülatif fiyat talepleri durduruldu ve ticaret maksatlı araç alan pek çok kişi için otomobil cazibesini kaybederek bu anlamda da talepler azalmış oldu.

150 BİN TL'LİK İNDİRİM

Ticaret Bakanlığı'mızın aldığı kararların hemen akabinde spekülatif fiyat taleplerinin önüne geçildi. Birebir irtibat noktasında zaman zaman fazladan ücretler talep edilse de Bakanlığımızın denetimleri, piyasadaki talep düşüklüğü ve vatandaşlarımızın bu tür taleplere karşılık vermemesi neticesinde bir süre sonra bu tür uygulamalar da ortadan kalkacaktır.

Şu an için spekülatif fiyatlamalar da geri çekilme görüyoruz. Otomobilin fiyat baremine göre ilanlarda 100-150 bin TL'ye kadar indirimler gözlemlenebiliyor, yani fiyatlar olması gerektiği seviyeye geri geliyor."