FED faiz artırırsa ne olur? FED FAİZ KARARI MAYIS 2023 | FED kararı sonrası altın, dolar, euro son durum ne olur? Son 16 yılın...

2 Mayıs itibariyle başlayan FED toplantısının bugün yani 3 Mayıs Çarşamba günü açıklandı. Fed kararı için tüm gözler ABD'ye çevrilmişti. Özellikle en sık aratılanlar arasında FED faiz kararı sonrası altın, dolar ne olur sorusu yer alıyor. Fed kararı sonrası Jerome Powell'ın açıklamaları banka iflasları ve resesyon endişeleri nedeniyle merak edildi. İşte FED faiz kararı sonrası tüm merak edilenler...

Giriş Tarihi 03 Mayıs 2023, 21:10 Güncelleme 03 Mayıs 2023, 21:11
FED faiz artırırsa ne olur? FED FAİZ KARARI MAYIS 2023 | FED kararı sonrası altın, dolar, euro son durum ne olur? Son 16 yılın...

İÇİNDEKİLER

Piyasaların gözü Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrilmişti. Mayıs ayı faiz kararı açıklandı. Son olarak mart ayında 25 baz puanlık faiz artışı yapan Fed, faizi yüzde 4,75'ten yüzde 5'e yükselttiğini açıklamıştı. İşte Mayıs ayı FED faiz kararı...

FED FAİZ KARARI AÇIKLANDI

ABD Merkez Bankası politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı.

ABD Merkez Bankası bankacılık güven krizi ve enflasyon ikilemi gölgesinde faiz kararını açıkladı.

Fed politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5 - 5,25 aralığına yükseltti. Bu, Mart 2022'den beri 10. faiz artışı oldu. Piyasalarda da 25 baz puanlık faiz artışı bekleniyordu. Faiz böylece 2007'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

2022 yılının Mart ayında faiz artırımlarına başlayan Fed, son 3 toplantıda faiz artış hızını yavaşlatarak 25'er baz puanlık artışla yola devam etmişti.

Mart toplantısı sonrası yayımlanan projeksiyonlar, çoğu Fed yetkilisinin artışlara ara vermeden son bir artıştan yana olduğunu göstermişti.

ELİNDE ALTIN OLANLAR DİKKAT!

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş FED sonrası altın fiyatları hakkında tahminlerde bulundu. Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar sebebiyle birçok kişi bozdurmaya karar verdi. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş vatandaşların altın yatırımlarını bozdurmamasına yönelin önemli uyarılarda bulundu.

FED faiz kararı sonrasında altın fiyatlarının sert dalgalanmalar olcak. açıkladı. Faiz artışlarının durması halinde altın fiyatları yeniden artış gösterecek.

FED SÜRPRİZ YAPAR MI?

Bir kısım ekonomist resesyon endişeleri nedeniyle ve banka krizleri nedeniyle Fed'in bu toplantı da faizi pas geçerek, artırım sürecini sonlandırabileceği yönünde görüş bildirdi. Fed'in Nisan ayı faiz karar metninde faizi 25 baz puan artırması sonrası 2023 yılı içerisinde bir faiz artırımı daha olacağının sinyalini verdi.

FED FAİZİ ARTARSA NE OLUR?

FED'in güçlü faiz artışına devam etmesi halinde, güvenli liman etkisiyle doların dünyada güçlenmesi ve altın fiyatlarının gerilemesi ve baskılaması bekleniyor.

FED FAİZİ DÜŞERSE NE OLUR?

FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Altın fiyatı uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için dolar düştükçe ons altın fiyatı değer kazanacaktır.

FED MART AYINDA FAİZ ARTIRIMINA GİTTİ!

Fed Mart ayında faiz yükseltme kararı vermişti. Mart ayı Fed faiz kararı 4,75 seviyesinden 5,00 seviyesine yükselmişti.

2023 FED FAİZ TOPLANTI TARİHLERİ TAKVİMİ

21-22 Mart

2-3 Mayıs

13-14 Haziran

25-26 Temmuz

19-20 Eylül

31 Ekim - 1 Kasım

12-13 Aralık