Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kavga büyüyor: Mahkemede davalar artıyor

Kiraların fahiş şekilde artması ev sahiplerini hırslandırdı. Eski kiracılarına zam baskısını artıran ev sahipleri mahkemeleri doldurdu. Ancak hukukçular yasal artışın enflasyon olduğunu belirtiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2022 Güncelleme 22 Mayıs 2022, 06:58
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kavga büyüyor: Mahkemede davalar artıyor

İÇİNDEKİLER

Kiracı ev sahibi kavgaları mahkemelere taşınmaya başladı. Ev sahipleri yüksek zam taleplerini 'Yüksek enflasyon' gerekçesi ile talep ederken, kiracılar ise kanuni olarak TÜİK rakamlarını çerçevesinde zam yapılmasını istiyor.

Ancak Borçlar Kanunu gereği ev sahibi kiracının sözleşmesinde 5 yıl boyunca güncelleme yapamıyor.

Yalnızca enflasyon oranında zam yapabiliyor. Borçlar Kanunu'nun da kiracılara pozitif ayrımcılık sağlanması, ev sahiplerini zora sokuyor.

UZUN YILLAR SÜRÜYOR
Örneğin ev sahibinin haberi olmadan yapılan bir tadilat sebebiyle, ya da kira zammını kabul etmeyen kiracı için açılan bir dava uzun yıllar sürüyor.

Bu süre zarfında kiracı ödemesini yapmayabiliyor. Ev sahipleri ekonomik olarak sıkıntı yaşayabiliyor. Hukukçular, "Beş yıl güncelleme kuralı nedeniyle ev sahipleri mağdur oluyor. Açılan davalar ise iki üç yıl sürüyor. Mahkemeler bu davalar ile dolu. Süreç uzuyor" dedi.

KİRACININ HAKLARI
Kanun çerçevesinde belirlenen durumlarda ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir. Kiraya verilen ev, ev sahibinin kendisi, eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gerekliyse kiracı evden çıkarılabilir.

Kiracıya bildirmek şartıyla ev kiradayken başkasına satılabilir. Ev satıldıktan sonra kiracı 6 ay içerisinde evden çıkarılabilir.

EV SAHİBİNİN HAKLARI
Ev sahipleri kanuni olarak belirlenen oranda kira artışı yapabilir. Zammı kabul etmeyen kiracıyı, kontratın bitmesi ile evden çıkarabilir. Ancak kiracı kontratın devam etmesini talep eder ve TÜİK'in belirlediği oranda zammı hesaplayarak ev sahibinin banka hesabına yatırırsa, ev sahibi kiracıyı evden çıkaramaz. Kira iki ay ödenmezse evden çıkartabilir.