Çalışan anneler dikkat! 2 yıl erken emeklilik fırsatı: Staj yapana borçlanma hakkı

Lise ya da üniversite yıllarında staj yapan kadınlar erken emeklilik imkanına kavuşuyor. Üstelik işe giriş tarihlerini iki yıl geri çekebiliyor. İşte çok az kişinin bildiği o formül...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2022 Güncelleme 22 Mayıs 2022, 06:58
Çalışan anneler dikkat! 2 yıl erken emeklilik fırsatı: Staj yapana borçlanma hakkı

İÇİNDEKİLER

Yasalarımıza göre staj sigortası başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu dönemlerde yatırılan sigortalar da kısa vadeli sigorta kollarından (sağlık sigortası) olduğu için de primler kullanılmıyor.


Ancak bu iki konuda istisna da var. Avukatlar staj sürelerini borçlanabilirken anneler için de başlangıç sayılma durumu söz konusu oluyor.

Anneler doğumdan sonraki süreleri borçlanarak toplamda 3 çocuk için 6 yıl yani 2160 gün kazanabiliyor.

Her bir çocuk için 720 gün borçlanılabiliyor.

STAJ GEÇERLİ Mİ?
Doğum borçlanması annelere ikinci, hatta üçüncü avantaj daha sağlıyor.

Normal şartlarda borçlanma ya da başlangıç sayılmayan staj sigortası anneler için doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul ediliyor. Böylece anneler staj ya da çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyor.

Buradaki diğer avantaj ise sigorta başlangıcının geriye çekilmesi. Eğer staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğumlar olduysa bunlar borçlanıldığında sigorta başlangıcını geri çekebiliyor.

Böylece anne için işe başlangıç tarihini 2 yıl geriye çekip yaş şartını da düşürme şansı doğuyor.

NASIL ÖDENİYOR?
Borçlanma parasını verip gün satın almak şeklinde oluyor.

2022 yılı için 5004 lira olan brüt asgari ücrete göre günlük borçlanmanın en alt sınırı 53 lira 40 kuruş olurken aylık borçlanma ise 1.601 liradan başlıyor. Tavandan ise 7.5 katı para veriliyor.