Telefon, cep telefonu ve internet abonelikleri ile ilgili yeni düzenleme: Açma kapama parası tarih oluyor

Telefon cep telefonu ve internet aboneliklerinden alınan fahiş ücretler bitecek. Kaçak geçiş cezası azalacak Önümüzdeki hafta vatandaşın masraflarını azaltacak düzenlemeler gündeme gelecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2022 Güncelleme 13 Mart 2022, 06:58
Telefon, cep telefonu ve internet abonelikleri ile ilgili yeni düzenleme: Açma kapama parası tarih oluyor

İÇİNDEKİLER

Önünüzdeki haftalarda vatandaşı da yakından ilgilendiren üç konuda önemli düzenlemeler gündemde.

Bunlar telefon, cep telefonu ve internetten açma kapama parası alınmaması, 3 yıl kullanılmayan cep telefonu hatlarının iptali, otoyol, köprülerden kaçak geçiş cezalarının yarısı oranında düşürülmesi olarak sıralanıyor.

AÇMA KAPAMA BİTTİ
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor.

Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30 -50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor. Açma kapama paraları konusunda ilgili bakanlıklar bir yönetmelik çalışması başlattı.

Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile internet, cep telefonları veya sabit telefonlarla ilgili düzenleme yapılacak. Bu işlem için bir personel görevlendirilmiyorsa yani sadece dijital ortamda bu işlemle hizmet açılabiliyorsa açma kapama parası alınmayacak.

Örneğin dijital ortamda, bir tuşa basarak açma işlemini halledebiliyorsa para alınmayacak. Bu kriterlere telefon, cep telefonu ve internet uyuyor.

4 YIL KULLANILMAZSA İPTAL
Mevcut
sistemde 7 yıl kullanılmayan cep telefonlara hatları iptal ediliyor.

Bu sürenin aşağı çekilmesine ilişkin de bir çalışma yapılıyor. Yeni sürenin 2 ya da 3 yıl olması planlanıyor. Böylece klonlama yani kaçakçılığın da önüne geçilecek.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ YARIYA İNİYOR
Paralı
kullanılan otoyol, tünel, köprülerden kaçak geçenlere verilen ücretin 4 katı cezalar da gündeme geldi. Özellikli İstanbul'da bunun büyük sorunlara neden olduğu, bazı vatandaşların araçlarının bedelinden çok cezası bulunduğu aktarıldı.

Toplantıda kaça geçiş cezasının 4 katından 2 katına indirilmesi önerildi. Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, ilgiler ile konuşacağını, yasa Genel Kurula inene kadar bu yönde bir değişiklik yapılması için yoğun caba harcayacağını söyledi.

Zübeyde YALÇIN