Kriz tellallarının ortaya attığı yağ krizi yalanı çöktü ancak savaş Avrupa'yı vurdu raflar boşaldı

Market denetimleri, fırsatçıların depolarının yağ ile dolu olduğunu gösterdi. En çok 5 litrelik yağların stoklandığı anlaşıldı. Avrupa’da ise ‘yağ’ma var!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2022 Güncelleme 11 Mart 2022, 07:02
Kriz tellallarının ortaya attığı yağ krizi yalanı çöktü ancak savaş Avrupa’yı vurdu raflar boşaldı

İÇİNDEKİLER

Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyayı etkilediği alanlar arasında ilk sıralarda gıda ve enerji yer aldı. Dünyada hem tedarik sıkıntıları hem de fiyat artışları yaşanırken; Türkiye vatandaşa en az şekilde yansıması için tedbirlerini alıyor. Ancak fırsatçılar da boş durmuyor. Ayçiçek yağında ürün sorunu yaşanmadığının duyurulmasına karşın; fırsatçılar 'yağ yokmuş' oyunu sergiliyor. Yapılan spekülasyonlar nedeniyle vatandaş marketlere koşarken; Türkiye'nin dört bir yanındaki denetimler ise stokçuluğu gözler önüne seriyor.



BİR MARKETTEN 10 TON
Türkiye'nin tüm illerinde marketlere denetimler sürdürülüyor. Rafların yanı sıra depolar da inceleniyor. Raflarda bulunmayan yağlar, depolardan çıkıyor. Kimi tüm yağlarını kimi de 5 litrelik ürünleri depolara kaldırıyor. Depolardan tonlarca stoklanmış yağ çıkıyor. Öyle ki, dün sadece bir marketin deposunda 10 ton ayçiçek yağı bulundu. Bu arada Denizcilik Genel Müdürlüğü, 6 bin 99 ton ayçiçek yağı taşıyan 4 geminin Türkiye'ye doğru yola çıktığını duyurdu. Gemilerden biri 15 Mart'ta, 3'ü de 17 Mart'ta gelecek. Avrupa'da ise gıda sıkıntısı yaşanıyor. Yağ bulamayan Avrupalılar, marketlerdeki ürünleri kapışıyor.



'YAĞ'MALANDI
Pek çok Avrupa ülkesi gibi Almanya'da da yağ ve un krizi çıktı. Marketlerde ayçiçek yağı, kolza yağı ve un rafları boşaldı. Ayçiçek yağının litre fiyatı 1.80 euroya kadar çıkarken, bazı zincir marketler müşteri başına 4 litre kısıtlaması getirildi. Almanya Tohum İşleme Endüstrisi Derneği (OVID), Ukrayna'nın önemli bir ayçiçek ve kolza yağı ihracatçısı olduğunu belirtirken, fiyatların artmasını beklediklerini söyledi.



BURASI AVRUPA
Marketlerde yağ bulunmazken, insanlar bulduklarını sepetlerine dolduruyor.



BURASI TÜRKİYE
Yapılan baskınlarda market depolarında tonlarca yağ stoğu yakalandı.



TÜRKİYE NE TEDBİRLER ALDI?
Mercimek, nohut, fasulye ve yağ ihracatına kısıtlama getirildi.
İthal edilecek bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi sıfırlandı.
Ayçiçek, kanola, mısır, palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar sıfırlandı.
Temel gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1'e indirildi.
Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazilerin üretime kazandırılması için hibe destek hayata geçirildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN