Üreticiye arazı desteği! 187 taşınmaz için başvurular alınıyor...

2022-2024 döneminde ağaçlandırma, tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile hayvancılığın teşviki için 90 milyon metrekare taşınmaz kiraya verilecek. Halen 187 taşınmaz için başvurular alınıyor. İşte haberin tüm detayı. Sizler için derledğimiz 20 Kasım ekonomi haberleri....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2021 Güncelleme 20 Kasım 2021, 07:02
Üreticiye arazı desteği! 187 taşınmaz için başvurular alınıyor...

İÇİNDEKİLER

Topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesine devam edilecek.



2022- 2024 döneminde 30 milyon metrekare yüzölçümlü tarım arazisi ilana çıkarılacak.



Yatırım ve istihdamın teşviki doğrultusunda Hazine taşınmaz portföyü genişletilerek www.milliemlak. gov.tr'de ilana çıkarılmak suretiyle 2022-2024 döneminde 60 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz vatandaşa arz edilecek.



Milli Emlak Genel Müdürlüğü 22 ilde yüksek katma değerli tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirmek amacıyla toplam 83 taşınmazı, 23 ilde ise ağaçlandırma amacıyla toplam 104 taşınmazı kiraya vermek üzere ilana çıkardı.



Bu taşınmazlar için başvurular 26 Kasım günü mesai bitiminde sona erecek.



BAŞTA BADEM-CEVİZ
Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarruf altında bulunan taşınmazlar, tarım, hayvancılık ve turizm sektörünü destekleme amacıyla kullanılmaya devam edecek.



2022- 2024 döneminde başta ceviz ve badem olmak üzere ağaçlandırma ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve hayvancılık amaçlı olmak üzere toplam 90 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı ilana çıkarılacak. (Hülya GENÇ SERTKAYA)



STOPAJ İADESI İÇİN BAŞVURUYA DİKKAT!
Türkıye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, tarımsal destek ödemelerinden kesilen gelir vergisi stopajlarının iadesi için 31 Aralık'a kadar vergi dairelerine başvurmaları konusunda üretici ve yetiştiricileri uyardı. Bitkisel destekleme ödemelerinden yüzde 4, hayvansal destekleme ödemelerinden ise yüzde 2 kesilen gelir vergisi stopajlarının 26 Ekim'de yürürlüğe giren 7338 sayılı Kanun ile kaldırıldığını anımsatan Çelik, bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilen tutarların vergi dairelerine başvurulması halinde faiziyle iade edileceği hükmünün getirildiğini söyledi. Çelik, "Zaman aşımı süresinin geriye dönük olarak 5 yıl olması sebebiyle iade talebinde bulunacak yetiştiricilerimizin 2016 yılı içinde yapılan kesintilere ilişkin zaman aşımı süresini kaçırmamaları için 31 Aralık'a kadar vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir" dedi.



FUARLARA TARIM DAMGASI
Türkiye'de gelecek yapılacak toplam 358 fuardan 39'u tarım ve hayvancılık, 21'i gıda alanında gerçekleştirilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce hazırlanan 2022 Yılı Fuar Takvimi verilerine göre; tarım ve hayvancılık alanındaki 39 fuar, 26 şehirde düzenlenecek. Bu fuarlar Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Konya, Manisa, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak, Yozgat illerinde yapılacak. İstanbul, 4 fuarla tarım ve hayvancılık alanında en fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak il olacak. Tarım ve hayvancılık alanında yapılacak fuarların 9'u uluslararası nitelikte olacak.



HİBE ORANLARI ARTIRILDI
Türkiye ve AB eş finansmanında yürütülen Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı (IPARDII) kapsamında 10. Çağrı'da verilen hibe oranları ve sözleşme tutarları artırıldı. Hayvansal ürünlerin üretimine yönelik projeler için baz hibe oranı yüzde 50'den 60'a yükseltildi. Bu sektörde programda belirlenmiş üretici örgütlerinin yapacağı yatırımlar için ise bu oran yüzde 70'e çıkarıldı. Genç çiftçilere ve dağlık alanda yatırım yapan işletmelere ek yüzde 5 hibe uygulaması devam edecek. Bu ek hibe oranıyla destekler yüzde 70 veya yüzde 80'lere kadar ulaşabilecek. Diğer taraftan tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik projeler için baz hibe oranı yüzde 40'tan 50'ye yükseltildi. Bu sektörde belirli üretici örgütlerinin yapacağı yatırımlar için bu oran yüzde 60'a çıkarıldı.



İPEK BÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE YÜZDE 100 DESTEK
TArım ve Orman Bakanlığı'nın yüzde 100 hibe desteği sağladığı ipek böceği yetiştiriciliğiyle Türkiye'nin koza üretiminin artırılması hedefleniyor. Yıllık 76 ton olan yaş koza üretiminin 200 tona çıkarılması öngörülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'de yaklaşık 60 ilde ipek böceği üretiminin yapıldığını belirterek, "Özellikle Eskişehir, Bursa, Bilecik ve Diyarbakır üretimde ön plana çıkıyor. Bu yıl ipek böceği yetiştiriciliğine yüzde 100 hibe desteği sağlıyoruz" diye konuştu.