Pandemide evde geçirilen zaman arttı beyaz eşya sektörü büyüdü

Pandemide evde geçirilen zamanın artması ve konut satışlarındaki hareketlilik, beyaz eşya pazarını büyüttü. İç satışlar yüzde 12, ihracat ise yüzde 28 arttı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2021 Güncelleme 21 Ekim 2021, 07:00
Pandemide evde geçirilen zaman arttı beyaz eşya sektörü büyüdü

İÇİNDEKİLER

Beyaz eşya pazarı pandemide büyümeyi sürdürüyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) verilerine göre; bu yılın ilk 9 ayında 6 ana ürün grubunda iç satışlar yüzde 12 arttı.

Türkiye'nin beyaz eşya ihracatı adet bazında yüzde 28 artarak 19 milyon 26 bine ulaştı. Üretimde ise yüzde 26'lık artış yaşandı. TÜRKBESD'e üye firmaların iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışları ise yüzde 23 artarak 25 milyon 746 bin adet olarak gerçekleşti.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, sektörün, yılın 9 ayında hem iç pazarda hem ihracatta çok iyi bir performans sergilediğini söyledi. Toplam iç satış ve ihracat hacminde yakalanan yüzde 23'lük artışa değinen Dinçer, "İç satışta artışın devam etmesindeki en önemli etkenlerin başında ev satışlarındaki yükseliş ve salgının getirdiği ağırlıklı olarak evde zaman geçirilen yeni yaşam tarzı oldu" diye konuştu.

Üretimdeki benzer ivmenin sürdüğünü kaydeden Dinçer, "9 ayda üretimde yüzde 26 artış görülüyor. İhracattaki güçlü performans üçüncü çeyrekte büyümeye önemli destek sağladı. Bu yükselişte salgın süreciyle beyaz eşyaya olan ihtiyacın artması ve kapanma döneminde ertelenen talebin etkili olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.