Ramazan alışverişi yapanlara gıdada zam şoku! Marketlerde 40 ürünün 25'inin fiyatı arttı

Ramazan öncesi alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar market raflarında şoke oldu. Gıdada zam düğmesine basıldı. 8 günde marketlerde 40 ürünün 25’inin fiyatı arttı. Üreticimarket fiyat farkı 8 kata kadar ulaştı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2021 Güncelleme 10 Nisan 2021, 07:00
Ramazan alışverişi yapanlara gıdada zam şoku! Marketlerde 40 ürünün 25’inin fiyatı arttı

İÇİNDEKİLER

Gıdada Ramazan öncesi fiyat hareketliliği başladı.

8 günde marketlerde 40 üründen 25'inin fiyatı artarken, üreticiden sofraya fiyat uçurumu 5 kattan 8 kata kadar çıktı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen ay sonuna kıyasla üretici ve market fiyat farkının 8 kata kadar ulaştığını belirterek, "Bir önceki ay üretici market fiyat farkı 5 kata ulaşmıştı. Üreticilerimiz ürününü düşük fiyata satarken, tüketicilerimiz pahalıya tüketmektedir" dedi.

Ramazan öncesi market fiyatlarına bakıldığında;

30 Mart-7 Nisan arasında geçen 8 günlük süreçte 3 üründe fiyat değişimi görülmezken, 12 üründe azalma, 25 üründe ise fiyat artışı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

FIRSATÇI HORTLADI


"Daha Ramazan girmeden bu artışlar spekülatif faaliyetlerin başladığını gösteriyor. Ramazan ayı fırsatçılığı yapılmamalı, tedbirler zamanında alınmalı."

Marketlerde 8 günde en çok fiyat artışının yüzde 25.87 ile karnabaharda yaşandığını belirten Bayraktar, üretici-market fiyat farkında ilk sırayı ise yüzde 696.59 ile patatesin aldığını söyledi.

Bayraktar, "Bu yıl ve geçen yıl Ramazan öncesindeki fiyatlara göre; markette 33 üründe fiyat artışı, 6 üründe düşüş olmuştur. Geçen yıl Ramazan öncesine göre markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 59.81 ile patateste görülmüştür. En fazla fiyat artışı ise yüzde 75.18 ile sivri biberde yaşandı" dedi.