Son dakika: Akaryakıt fiyatları 20 kuruşa kadar düşecek: Akaryakıtta 'tavan fiyat' uygulaması

Son dakika haberi... Şirketlerin akaryakıt fiyatları üzerinden oynadıkları oyuna karşı EPDK düğmeye bastı. Düşen dolar kuruna rağmen akaryakıt fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmaması üzerine 'tavan fiyat' uygulamasına geçiliyor. Tavan fiyatı delen olursa soruşturma başlatılacak. Böylece akaryakıt fiyatları 20 kuruşa kadar düşecek.

Giriş Tarihi 18 Mart 2021, 07:01 Güncelleme 18 Mart 2021, 07:51
Son dakika: Akaryakıt fiyatları 20 kuruşa kadar düşecek: Akaryakıtta ’tavan fiyat’ uygulaması

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Şirketlerin akaryakıt fiyatları üzerinden oynadıkları oyuna karşı EPDK düğmeye bastı. Düşen dolar kuruna rağmen akaryakıt fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmaması üzerine 'tavan fiyat' uygulamasına geçiliyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kararla, fiyatlarda 17 ila 20 kuruş arasında indirim olacak. Kimse ürünü tavan fiyattan bir kuruş pahalıya satamayacak.

İstanbul Anadolu yakasında benzinin litresinin tavan fiyatı 7.08, Avrupa yakasında ise 7.07 lira olarak belirlendi. Ankara'da litre fiyatı 7.13 TL'yi, İzmir'de ise 7.16 TL'yi geçemeyecek. Kurum, daha önce de üç defa tavan fiyat uygulamasına gitmişti.

BU FİYATLARI AŞANA CEZA GELECEK
EPDK, dün, tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek, ortaya çıkan kâr oyunlarının tekrarlanmaması amacıyla tavan fiyat uygulanması kararı aldı.

Tüm illerde uygulanacak tavan fiyatlar EPDK tarafından belirlenecek. Şirketler bu fiyatlardan daha yükseğe satış yapamayacak. Bu rakamların üzerinde satış yapan tespit edilirse, EPDK tarafından hakkında soruşturma başlatılacak ve gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

BAZI ŞİRKETLER SUİSTİMAL ETTİ


EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, daha önce yaptıkları uyarılara rağmen bazı sektör oyuncularının gereken adımları atmadığını belirterek, "Devletimiz, eşel mobil sistemi ile üzerine düşeni yaptı ancak ne yazık ki, bazı şirketler kâr oyunları ile bu uygulamayı suiistimal etti.

Yaptığımız incelemeler neticesinde tüketicimiz ve sektörümüz için en doğru kararı verdik. Kararımızın ardından tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satışı, daha fazla fiyat rekabeti bekliyoruz" dedi.

MÜSAADE ETMEYECEĞİZ


Enerji piyasalarında serbestliğe büyük önem verdiklerini ancak tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, "Toptan ve otomasyon satışlarındaki indirimlerin pazarlık gücü olmayan istasyon müşterilerinin üzerine zam olarak yüklenmesini izin vermeyiz.

Tüketici grupları arasında çapraz sübvansiyona, serbest piyasanın yapısını bozacak manipülasyonlara da asla kayıtsız kalamayız. Hep söyledik piyasalarımızın sağlıklı işleyişi için kanunla verilmiş yetkilerimizi kullanmaktan çekinmedik, çekinmeyiz. Umuyorum bu kararımız bütün sektör oyuncuları tarafından iyi anlaşılır, gereken mesaj alınır, fiyatlar konusunda gereken hassasiyet gösterilir" dedi.

Tavan fiyat uygulaması kapsamında il bazında fiyatlar; EPDK'nın resmi internet sitesinden yayınlanacak.

LİTREDE 15-20 KURUŞ KÂR OLACAK
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasını olumlu bulduklarını belirterek, "Tavan fiyat uygulaması ile esnafımızın ve tüm araç sahiplerinin litrede yaklaşık 15 ile 20 kuruş arasında bir kârı olacaktır. Tavan fiyat ile enflasyon düşer ve vatandaşın cebi rahatlar" dedi. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş ise kararı mahkemeye götüreceklerini belirtti.