Borcunuz hemen siliniyor! Fırsat için 31 Ocak son başvuru tarihi! GİB başvuru şartları nelerdir?

GİB başvuru şartları ile ilgili vatandaşların araştırmaları sürüyor. Vergi borcu yapılandırması ile ilgili başvurular 31 Ocak 2021'e kadar devam ediyor. İnternet üzerinden de rahatça alınan başvurularla ilgili detaylar vatandaşların gündeminde yer alıyor. SGK borç yapılandırmayla ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Tarihi barış fırsatı başladı ve böylece borcunu peşin ödeyenlerin gecikme faiziyle birlikte enflasyon farkının yüzde doksanlık kısmı siliniyor. Ayrıca Bağ-Kur'lu olan vatandaşlar için ve yapılandırma dondurma hakkı da sağlandı. Son başvuru tarihi ise 31 Ocak 2021 olarak duyuruldu.

Giriş Tarihi 30 Aralık 2020, 20:22 Güncelleme 31 Aralık 2020, 13:23
Borcunuz hemen siliniyor! Fırsat için 31 Ocak son başvuru tarihi! GİB başvuru şartları nelerdir?

İÇİNDEKİLER

SGK ve vergi borcu olan vatandaşlar için önemli bir adım atıldı ve yapılandırma fırsatı için son gün gelip çatıyor. SGK tarafından yapılan açıklamaya göre ise borç silme ve dondurma işlemlerinin otomatik olarak yapılacağı belirtilmişti. Son ödeme günü için ise saatler yaklaştı. Öğrenim kredisi, prim, emlak, taşıtlar vergisi, trafik cezası gibi birçok kalemde bulunan 4 milyon vatandaşın beklediği yapılandırma fırsatı devam ediyor. Tarihi barıştan yararlanmak için 31 Ocak tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekmektedir. Borcunu peşin ödeyenlerin gecikme faizi ile enflasyon farkının yüzde 90'ı siliniyor. Fırsattan yararlanmak isteyenler başvuru ile ilgili şartları merak ediyor.

YÜZDE DOKSANI...

Öğrenim kredisi, prim, emlak, taşıtlar vergisi, trafik cezası gibi birçok kalemde bulunan 4 milyon vatandaşın beklediği yapılandırma fırsatı başladı. Milyonların bir süredir beklediği borç yapılandırma kanunu için başvuruların internet aracılığı ile alındığı biliniyor. Öte yandan bu düzenlemeyle beraber borcunu peşin ödeyen vatandaşların gecikme faizi ile enflasyon farkının yüzde 90'nının silineceği ifade edildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı vergi borçlarında yapılandırma başvurularının başladığını belirterek, fırsattan yararlanmak isteyenler için son tarih olarak 31 Ocak 2021'yi gösterdi. Yurtiçi ve yurtdışı bazı varlıkların 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacağı ve inceleme yapılmayacağı da hatırlatıldı. İşte sokakta 'AF' olarak anılan vergi barışı düzenlemesinin detayları;

Öğrenim kredisi, prim, emlak, taşıtlar vergisi, trafik cezası gibi birçok kalemde bulunan 4 milyon vatandaşın beklediği yapılandırma fırsatı başladı.

Tarihi barıştan yararlanmak için 31 Ocak tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Borcunu peşin ödeyenlerin gecikme faizi ile enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.

500 MİLYARLIK BORCUN BARIŞI

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunun anaparasını ödeyenden gecikme faizi alınmayacak. Bağ-Kur prim borcu olanların sigortalılık süresi dondurulacak. Örneğin, 2008 yılından bu yana bin 200 lira anapara borcu olan borcunu peşin öderse 3 bin 580 lira faiz borcu yerine 818 lira ödeyecek.

Toplam 500 milyar liralık vergi, prim ve diğer alacakları, istihdama yeni teşvikleri içeren yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yaptı.

HANGİ DÖNEM BORÇLARI KAPSIYOR?

Yapılandırma 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsayacak. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin 31 Ocak 2021'ye kadar ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekiyor.

YAPILANDIRMA LİSTESİNDE HANGİ BORÇLAR YER ALIYOR?

Gelir, kurumlar, KDV, ÖTV, MTV, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileri, ceza ve gecikme faizleri, prim borçları, köprü ve trafik cezaları, öğrenim kredisi borcu, kamunun kira alacakları, TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları ile orman köylülerinin kredileri...

BAĞ-KUR BORCU OLANLAR YARARLANACAK MI?

Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanlar, borçlarını iki ay içinde ödemezlerse veya yapılandırmazlarsa prim borçları silinecek ancak sigortalılıkları da durdurulacak.

EN FAZLA KAÇ TAKSİT YAPILABİLECEK?

Borçlarını taksitle ödemek isteyenler 6, 9, 12 ya da 18 taksiti tercih edebilecek. Katsayı taksit sayısına göre değişecek. Taksit sayısı arttıkça ödenecek rakamlar da artacak. Belediyelerin borçları ise genel bütçe vergi gelirleri payından kesinti yapılmak suretiyle 120 eşit taksitte tahsil edilecek.

BAŞVURULAR İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR Mİ?

Bağ-Kur sigortalıları başta olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların yapılandırma müracaatları e-devlet üzerinden alınabilecek. Prim borcu olanlar e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden başvurabilir ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne de yapabilir.

Ekranda da yer alan sol menüdeki ödeme ve borç işlemleri ekranına giriş yapılması gerekecek. Burada 7256 sayılı kanun kapsamında ödeme işlemleri menüsüne giriş yapacak olan vatandaşlar, başvurularım ekranına tıklayarak ödeme planlarını seçtikten sonra işlemlerini gerçekleştirebilecek.

VERGİ BORÇLARINDA GECİKME ZAMLARI, FAİZLERİ SİLİNECEK Mİ?

Son dakika haberi kapsamında alınan bilgiye göre Vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme, bazı cezaların tamamının ya da yüzde 50'sinin silinmesi, peşin ödemelerde yüzde 90 indirim, trafik ve diğer idari para cezaları peşin ödenirse yüzde 25 indirim var.

İLK TAKSİT NE ZAMAN YATIRILACAK?

Vergi borçlarıyla il özel idarelerine ve belediyelere olan borçların ilk taksiti Ocak 2021'de, SGK'ya olan borçların ilk taksiti de Şubat 2021'de ödenecek. Ödemeler ikişer aylık aralıklarla 18 taksitle yapılabilecek.

PEŞİN ÖDEYENİN AVANTAJI NE OLACAK?

Örneğin; 2008'de 1.200 TL anapara borcu olan bir kişi yapılandırma olmasaydı, ödeyeceği faiz yaklaşık 3.580 lira olacaktı. Bu miktar yapılandırma sonrasında ana para artı 818 lira olarak güncellenebilecek. Bu doğrultuda peşin ödemeyi tercih eden vatandaşlar 3.580 lira faiz yerine 82 lira ödeyebilecek.