3000 TL pandemi destek başvuru ve kira yardımı ve ekranı e-devlet sayfası! (esnaf destek paketi e devlet başvurusu)

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan salgında esnafa hibe desteğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Esnafa hibe ve kira desteği başvurusu başladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek tacirlere yönelik destek başvuruları bugün başladığını duyurdu. Peki, Esnafa kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Esnafa hibe ve kira desteği başvuru şartları... Buna göre, destek programı kapsamında hibe, "gelir kaybı desteği" ve "kira desteği" olmak üzere iki şekilde sağlanacak. Destek programının süresi, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının ocak, şubat ve mart ayları olmak üzere üç ay olacak.

Giriş Tarihi 31 Aralık 2020, 08:57 Güncelleme 31 Aralık 2020, 08:57
3000 TL pandemi destek başvuru ve kira yardımı ve ekranı e-devlet sayfası! esnaf destek paketi e devlet başvurusu

İÇİNDEKİLER

Kira yardımı ve 3000 TL pandemi destek başvuru ekranı açılmış durumda. Esnafa hibe ve kira desteği başvuruları bugün başladı. Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla hükümet tarafından devreye alınan esnafa hibe desteği ve kira yardımı için başvurular nasıl yapılıyor oldukça merak ediliyor. Ticaret Bakanı Pekcan, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek tacirlere yönelik destek başvurularının bugün itibarıyla alınmaya başlanacağını bildirdi. Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek hibe destek programına ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları takvim.com.tr'de...

Kira yardımı ve 3000 TL pandemi destek başvuru ekranı açıklaması

Ticaret Bakanı Pekcan, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek tacirlere yönelik destek başvurularının bugün itibarıyla alınmaya başlanacağını bildirdi

Ticaret Bakanı Pekcan, "Şunun farkındayız. Küçük olmadan büyük olmaz. Esnaf olmadan küresel marka olmaz. İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Aralıktaki kabine toplantımızda verdiği müjde kapsamında pandemiden en çok etkilenen esnaf, sanatkâr ve gerçek kişi tacirlere ilişkin kira yardımı ve hibe destek başvurularını geçen hafta yaptığım açıklamada Ocak ayının ilk haftasında almaya başlayacağımızı söylemiştim. Bakanlığımız, çözüm ortaklarıyla birlikte gece-gündüz çalışarak destek sistemini söz verdiğimiz tarihten de önce aktif hale getirdiler. Esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek tacirlerimize yönelik destek başvurularını bugün itibarıyla almaya başlıyoruz. Hayırlı olsun" dedi.


Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan destekleri hayata geçirdiklerini dile getiren Pekcan, şunları kaydetti:
"Dün itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanan esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlere koronavirüs salgını nedeniyle verilecek destekler hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı'yla ekonomik açıdan en çok etkilenen esnafımızın kira ve gelir kaybı desteği alması için gerekli yasal altyapı tesis edilmiştir. Konu hakkında başvuru ve destek süreçlerinin nasıl uygulanacağını içeren tebliğimiz de bugün yayımlandı. Destekten yararlanacak ekonomik faaliyet tanımlarını tebliğimiz ile beraber faaliyet alanlarında NACE kodlarıyla birlikte Bakanlığımız web sayfasında bugün yayımlıyor olacağız."

BAŞVURU EKRANI

Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere yapılacak kira yardımı ile nakit hibe desteği başvuruları e Devlet kapısı üzerinden başladı. Başvuru yapmak isteyen adayların aşağıdaki linklere gitmesi gerekmektedir:

Kira desteği başvuru sayfası

3 ay boyunca her ay 1000 TL hibe desteği başvuru sayfası

Başvuru yapmak için linki kopyalayıp yeni sekmede açın. Daha sonra karşınıza KİMLİĞİMİ DOĞRULA BUTONU gelecek. Buna tıklayın ve kimlik numaranız e devlet şifrenizle giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra , istenen bilgileri girerek başvurunuzu yapın.


ESNAFA HİBE VE KİRA DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek hibe destek programına ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

Buna göre, destek programı kapsamında hibe, "gelir kaybı desteği" ve "kira desteği" olmak üzere iki şekilde sağlanacak. Destek programının süresi, Bakanlık internet sitesinden yapılan duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının ocak, şubat ve mart ayları olmak üzere üç ay olacak.



Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak.

Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri işyerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği verilecek.



İşyeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda işyeri kira tutarı kadar kira desteği ödenecek.

Tebliğle, destek programından yararlanma koşulları da belirlendi. Buna göre, bu destek programından, 14 Aralık'tan önce (bu tarih dahil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.

Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce Bakanlık internet sitesinden duyurulacak, ayrıca yazılı duyuru yapılmayacak. Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamayacak.



BİRDEN FAZLA İŞYERİ OLANLARA TEK ÖDEME

Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilecek.

Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla işyeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir işyeri için kira desteğinden faydalanabilecek.



Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Destek başvurusu yapanın faal olmadığının anlaşılması durumunda bu kişilere ödeme yapılmayacak.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek.