Flaş karar geldi! Havale ve EFT ile... Türkiye'de yaşayan herkesi ilgilendiriyor!

Türkiye'de yaşayan herkesi ilgilendiriyor! Flaş karar geldi! Havale ve EFT ile... Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emsal karar çıktı. Borç verdiğiniz kişiden paranızı geri alamazsınız. Havale ile borç verildiği takdirde kesinlikle açıklama kısmına borç ibaresinin eklenmiş olması gerekiyor. Emekli olabilmesi için SGK'ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu. Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti.

Giriş Tarihi 21 Aralık 2020, 08:19 Güncelleme 21 Aralık 2020, 08:19
Flaş karar geldi! Havale ve EFT ile... Türkiye’de yaşayan herkesi ilgilendiriyor!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de yaşayan herkesi ilgilendiriyor! Flaş karar geldi! Havale ve EFT ile... Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emsal karar Yargıtay'dan geldi. Borç verdiğiniz kişiden paranızı geri alamazsınız. Havale işlemi ile borç verme işlemi gerçekleştirildiğinde mutlaka yapın. Film senaryosuna konu olabilecek dava süreci; yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı. Havale de EFT gibi hesaptan başka bir hesaba elektronik yollarla yapılan para transferi işlemidir. Ancak havale ile EFT aslında iki farklı para transferi işlemidir.

ALDIĞI CEVAPLA ŞOK OLDU

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro'yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK'ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, 'Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?' diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.



PARAYI ÖDEYEMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti. Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.



DEVREYE YARGITAY GİRDİ

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.



HAVALEDE AÇIKLAMA KISMINA BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; "Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir.

Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir. Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir." ifadeleri yer aldı.

EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir?

Havale de EFT gibi hesaptan başka bir hesaba elektronik yollarla yapılan para transferi işlemidir. Ancak havale ile EFT aslında iki farklı para transferi işlemidir.

Havale aynı bankanın farklı şubelerinde bulunan hesaplar arasında, EFT ise farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında yapılan para transferi işlemidir, Havale işleminin 7 gün 24 saat yapılabilmesine karşın EFT hafta içinde bankaların EFT saatleri olarak ilan edildikleri saatlerde yapılabilir.
İstisnalar haricinde bankalar tüm EFT işlemlerinden EFT ücreti veya EFT komisyonu adı altında bir ücret alır.

EFT Açılımı Nedir?

EFT'nin açılımı, İngilizce Elektronik Fon Transferi anlamına gelen "Electronic Funds Transfer"'dir.

Geç EFT Nedir?

Bankaların ilan ettikleri normal EFT saatlerinden sonra yapılan ancak aynı gün karşı hesaba geçen EFT işlemlerine Geç EFT adı verilir. Her bankanın belirlediği normal EFT saatleri farklı olduğu için geç EFT saatleri de bankadan bankaya değişmektedir. Genel olarak 16:00 – 17:30 saatleri arasında yapılan EFT işlemleri geç EFT kategorisine girmektedir. Geç EFT işleminde bankaların aldığı Geç EFT ücreti genellikle normal EFT ücretlerinin 2 veya 3 katı kadar olabilmektedir.