Krediler ertelendi mi? İhtiyaç, taşıt, esnaf kredileri erteleme var mı?

Kredilerin ertelenip ertelenmediği vatandaşların merak ettiği konuların başında geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, vatandaşların finansman koşullarını rahatlatmak amacıyla yeni kararlar aldı. Alınan kararlar arasında kredi sahiplerini ilgilendiren önemli bilgiler de bulunuyor.

Giriş Tarihi 21 Aralık 2020, 08:09 Güncelleme 27 Aralık 2020, 15:04
Krediler ertelendi mi? İhtiyaç, taşıt, esnaf kredileri erteleme var mı?

İÇİNDEKİLER

Bankalardan kredi alan ve geri ödemede güçlük yaşayan vatandaşlar kredi ertelemeye ait bilgileri inceliyor. Vatandaşların merak ettiği mevzuların başında lüzum, araç, esnaf kredi erteleme var mı suali geliyor. Kredi sahiplerine müjdeli haber BDDK'dan geldi.

KREDİLER ERTELENDİ Mİ?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle vatandaşın ve reel sektörün finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla uygulanan tedbirlere devam edilmesine karar verdi.

BDDK, Kurul kararlarını internet sitesinde yayımlandı.

Kurul, salgın nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğu bir dönemde, reel kesimi, banka müşterilerini ve bankaları desteklemek amacıyla bankalar tarafından yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklerde geçici nitelikli bazı düzenlemeler yapan geçmişte alınmış bazı kararları ve talimatları tekrar değerlendirdi.

Kurul, değerlendirme sonucunda, salgının olası etkilerinin devam ettiği içinde bulunulan süreçte, söz konusu düzenlemelerin aynı amaçlarla uzatılmasının yerinde olacağına ve bu çerçevede uygulamaların geçerlilik tarihini 31 Aralık 2020'den 30 Haziran 2021'e uzattı.

Buna göre, 30 Haziran 2021'e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Kart borçlarını öteledikleri süre boyunca bankaların asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulaması da 30 Haziran 2021'e kadar sürecek.

Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki koşullar için de kolaylık devam edecek. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grup'ta sınıflandırılma şartı 30 Haziran 2021'e kadar uygulanmayacak.

Düzenlemeler, ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsıyor.

Öte yandan, bankacılık sektörünün mali bünyesine ilişkin resmin daha şeffaf bir şekilde analiz edilmesini ve olası risklerin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesini teminen belirli düzenlemelere ise 31 Aralık 2020'den itibaren son verilecek.

Kredi kartıyla ödeme erteleme detayları

Kredi kartı ödeme erteleme öncesinde kartın borç bilgilerini tamamen öğrenmeniz gerekmektedir. Borcun tamamını ödeyemezseniz asgari ödeme yapabilirsiniz. Asgari tutarı ödemek borcu o ay için ertelemiş sayacaktır ve bundan dolayı asgari ödeme tutarı bireysel kartlarda yüzde 30, ticari kredi kartlarında yüzde 10 olarak tespit edilmiştir.