Gözler 4 Aralık'ta! Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte asgari ücret zammı tahminleri

Asgari ücret görüşmeleri Türkiye’de çalışan her kesimi ilgilendiriyor. Asgari ücret görüşmeleri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ilk toplantının 4 Aralık’ta gerçekleşeceğini açıklamıştı. Selçuk’un bu açıklamasının ardından gözler kritik güne çevrilmişken milyonlarca çalışan uzman yorumlarını büyük bir dikkatle takip ediyor. Peki 2021 asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zammı tahminleri neler? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 30 Kasım 2020, 13:13 Güncelleme 30 Kasım 2020, 14:08
Gözler 4 Aralık’ta! Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte asgari ücret zammı tahminleri

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret için en az 348 TL müjdesi konuşulmaya başlandı. Milyonlarca vatandaş maaşlara yapılacak zam tutarını merak ediyor ve uzman yorumlarını da fırsat buldukça okuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada 2021 asgari ücret zammının tespiti için ilk toplantının 4 Aralık 2020 günü yapılacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından gözler asgari ücret zammında ilk toplantının yapılacağı tarihe ve sendikaların asgari ücret tekliflerine çevrildi. Pazarlıklarda 'yaşam maliyeti, pandemi döneminde ekonomik durum, gerçekleşen ve hedef enflasyon, refah payı' olmak üzere 5 parametrenin ön plana çıkacağı belirtiliyor. Peki yeni asgari ücret rakamı nasıl belirleniyor? Asgari ücret zammı tahminleri neler?

2021 ASGARİ ÜCRET NELERİ ETKİLEYECEK?
Asgari ücretlinin maaşı
Asgari ücretlinin tazminatı
Asgari ücretlinin iş göremezlik ödeneği
Tüm çalışanların asgari geçim indirimi
İşsizlik maaşı
Doğum ve askerlik borçlanması
Bağ-Kur, isteğe bağlı, gündelikçi primleri.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücret ile ilgili son dakika araştırmalarında 'asgari ücret nasıl belirleniyor' sorusu ön plana çıkıyor. Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'un başkanlığında, Bakanlık'ta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2021 YILI ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLUR?
Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında son 10 yılın enflasyon ve asgari ücret zam oranlarını karşılaştırdı. Erdem, karşılaştırdığı oranlar sonrası 2021 yılında asgari ücrete yüzde 15 oranında zam yapılacağını beklediğini söyledi.

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

2020 AGİ NE KADAR OLDU?
Bekar 220,62 TL
Evli, eşi çalışmayan 264,75 TL


Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu 297,85 TL
Evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu 330,94 TL
Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu 375,07 TL