Hünnabın faydaları:
Hünnap pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva ediyor. Hünnap, reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılıyor. Hünnabın, astım ve solunum sistemi hastalarına çok faydalı olduğu, balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği olduğu biliniyor. Kanı temizleyip bağırsakları çalıştıran hünnap, streste vücudun kendini tekrar inşa etmesini hızlandırıyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı direnci artıyor. Şekeri dengeliyor. Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında insana güç veriyor ve ateşi de düşürüyor. Uzmanlar her sabah 3 hünnap yemeyi tavsiye ediyor.
Hünnapın içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. İçinde bulunduğu C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve serbest radikallere karşı önlem almaya fayda sağlamaktadır.
Kan dolaşımını düzenleyici etkiye sahip olan B3 vitamini (Niasin) içerir.
Kan basıncının düzenlenmesinde fayda sağlayan hünnap; yüksek oranda potasyum içermesi ile bu durumu sağlar. Ayrıca düşük sodyum içermesi ile de diyet ya da tansiyon hastaları için oldukça faydalı olan bir besindir.
Kas dokusunu güçlendiren magnezyum içeriği ve kemiklerin güçlenmesinde ve gelişmesinde etkili olan kalsiyum içermesi sayesinde faydalı olmaktadır.
Çin tıp dünyası; Hünnabı ayrıca kanser tedavisi için de kullanmaktadır. Kanser hücrelerini azaltan etkisi ile oldukça fayda sağlamaktadır.
Hünnap meyvesi; antiflamatuar, antibakteriyel, anti ülser ve antifungal özelliği taşıması ile birçok hastalıkta etkili bir fayda oluşturduğu Çin tıp adamlarınca dile getirilmektedir.
Yeni doğan bebeklerde oluşan sarılık hastalığına iyi geldiği ve kabızlık sorunu olanlarda etkili bir sindirime yardımcı olacağı söylenmektedir.
Ciltte oluşan kaşıntı, deri döküntülü bir takım sorunlarda yara ve ülserin de tedavi edilmesinde etkili bir yararı bulunmaktadır.
Ankisiyete bozukluğu ve stres gibi ruhsal sorunların giderilmesinde de faydalı olduğu söylenmektedir.
Ayrıca; iştahsızlık, yorgunluk, ishal, anemi, histeri, astım, iltihaplı hastalıklar da, ve göz hastalıklarında da faydalı olduğu yönünde açıklamalar yapılmaktadır.
Hünnap meyvesi; özellikle karaciğer üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır. Karaciğerin korunmasında ve yenilenmesinde etkili bir rol üstlenir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde bu durumun oluşmasına etken olmaktadır.
Çin tıbbında; hepatit ve siroz hastalıkları tedavisi için kullanıldığı yolunda bir takım haberler mevcuttur ve bu da karaciğer bağlantısını da ortaya çıkarmaktadır.
Hünnap Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Hünnap meyvesinin büyük bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar ile etkileşim sağlaması ya da yan etki olasılığı taşıması nedeniyle mutlaka hekiminize danışmanızda fayda vardır. Bunun yanında sürekli olarak tüketmek de bazı bünyeler için zararlı olabilir. Tüm gıdalarda olduğu gibi Hünnap meyvesi de dozunda tüketilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.