Emekli olduktan sonra öyle bir işe girdi ki... Şimdi paraya para demiyor!

Şimdi paraya para demiyor: Emekli olduktan sonra öyle bir işe girdi ki... Kilosu 50.000 TL gramla alabilirsiniz! Edirne'de yaşayan emekli Hasan Artan, Safranbolu ziyaretinde ilgisini çektiği için bir kilo safran soğanı satın aldı ve Edirne'de 200 metrekarelik bahçesinde ekmeye başladı.

Giriş Tarihi 19 Kasım 2020, 08:36 Güncelleme 14 Ocak 2021, 16:46
Emekli olduktan sonra öyle bir işe girdi ki... Şimdi paraya para demiyor!

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın ana vatanı Güneybatı Asya'dır. İran, İtalya, Fransa ve İspanya'da da yetiştirilen safran özellikle kimya ve ilaç sanayinde kullanılır. Edirne'de yaşayan Hasan Artan, emekli olduktan sonra eşi ile birlikte safran üreticiliğine merak sardı.

'100 DÖNÜM BAŞKA ÜRÜN YERİNE 5 DÖNÜM SAFRAN EKSİNLER'

Artan, "Üreticilere tavsiye ediyorum. Farklı ürünlere alternatif olarak safran ekebilirler. Üreticiler, 5 dönüm alana ekilen safran ile 100 dönüm ekilen başka bir ürüne göre daha fazla kazanç sağlayabilirler" diye konuştu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de safran hasadına katılarak, 3-4 dönüm alanda safran üretimi yapılabileceğini söyleyerek üreticilere alternatif ürün olarak safran ekmeleri tavsiyesinde bulundu.

'100-140 BİN ÇİÇEKTEN BİR KİLOGRAM SAFRAN EDİLİYOR'

Tülek, safran bitkisi ve üretimi ile ilgili de bilgiler vererek, "Burada da gördüğünüz gibi safran kumsal toprakları seven, güney yamaçları güneşi seven bir bitki. Dolayısıyla ağır topraklarda değil, bu tarz değerlendirilmeyen, kumsal, ikinci üçüncü sınıf topraklarda dahi güzel kaliteli verim alındığını görüyoruz.

Yaklaşık 100 bin 140 bin çiçekten bir kilogram civarında safran elde edilebilmekte. Bunun da ekonomik olarak değeri çok fazla. Safranın bölgemizde de ilerleyen süreçte ekonomik anlamda önemli bir yer alacağını düşünüyoruz. Bölgemizde safran için uygun alan çok fazla var" dedi.

Saray Sofralarının Mücevher Baharatı Safran

Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın ana vatanı Güneybatı Asya'dır. İran, İtalya, Fransa ve İspanya'da da yetiştirilen safran özellikle kimya ve ilaç sanayinde kullanılır. Kendine özgü safran rengi ve keskin kokusundan dolayı kumaş boyası ve parfüm üretiminde de yer alır. Sıra dışı bir aromaya sahip olan bitki özellikle Arap mutfağında yaygındır. Anadolu'da genel olarak ilaç olarak kullanılan safran günümüzde Hint, İran, Avrupa, Fas ve Orta Asya yemeklerinde favori bir baharattır.