İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşçi çıkarma yasağı hangi tarihte sona erecek?

Yeni tip koronavirüs pandemisi sürecinde istihdamı korumak amacıyla devreye alınan işten çıkarma yasağının hangi tarihte sona ereceği milyonlarca çalışan tarafından merak ediliyor. Bu bağlamda çalışanlar Cumhurbaşkanı kararına göre bu sürenin ne zaman sona ereceğini araştırıyor. Peki, işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşçi çıkarma yasağı hangi tarihte sona erecek? İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 13 Kasım 2020, 18:51 Güncelleme 13 Kasım 2020, 18:51
İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşçi çıkarma yasağı hangi tarihte sona erecek?

İÇİNDEKİLER

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek sorusunun yanıtı milyonlarca çalışan tarafından merak edilmeye başlandı. Koronavirüs salgını sürecinde devreye alınan bu kararın 17 Kasım tarihinden uzatılmasına karar verildi. Peki, işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşçi çıkarma yasağı hangi tarihte sona erecek? İşte detaylar...

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağının süresini 2 ay daha uzatan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesine ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanmasına ilişkin düzenlemelerin süresi 2 ay daha uzatıldı.

İş Kanunu'nun geçici 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen süreler de 17 Kasım 2020'den itibaren 2 ay uzatıldı.

Söz konusu fıkralarda, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği düzenleniyor.

Fıkralarda ayrıca maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceği, bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmanın, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceği belirtiliyor.

16 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.

BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

Salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışanlarımızı ve işverenlerimizi desteklemeye devam ediyoruz.

Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 'ın tensipleriyle 2 ay uzatıldı.