Eylül ayı nakdi ücret desteğinin ödeneceği tarih açıklandı! Nakdi ücret desteği başvurusu nasıl yapılır?

Binlerce vatandaşın merakla ve heyecanla beklediği Eylül ayı nakdi ücret desteğinin ödeneceği tarih açıklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Eylül ayı ödemelerinin yapılacağı tarihi söyledi. Henüz başvurmamış olanlar ise nakdi ücret desteği nedir? Nakdi ücret desteği başvurusu nasıl yapılır? Sorularının yanıtlarını araştırmaya başladı. Pandemi döneminde vatandaşlara büyük bir destek olan bu ödemeleri alabilmek için şartlar neler?

Giriş Tarihi 30 Eylül 2020, 11:45 Güncelleme 30 Eylül 2020, 11:45
Eylül ayı nakdi ücret desteğinin ödeneceği tarih açıklandı! Nakdi ücret desteği başvurusu nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Ekonomi gündeminde sıkça konuşulanlar arasında nakdi ücret desteği yer alıyor. Her ay merakla beklenen ödemeler için arama motorları üzerinden sorgulamalar yapılıyor. Bu kez gözler Eylül ayının sonuna gelmişken Eylül için nakdi ücret desteği ödemelerinin ne zaman yapılacağı merak ediliyordu ve beklenen açıklama geldi. Eylül ayı nakdi ücret desteğinin ödeneceği tarih belli oldu ve haberimizin içeriğinde yer alıyor.

EYLÜL AYI ÜCRETSİZ İZİN MAAŞ DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Eylül ayına ilişkin Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin 8-9 Ekim'de yapılacağını duyurdu.

Ödemelerin banka hesapları üzerinden yapılacağını anımsatan Bakan Selçuk, sistemde IBAN bilgisi eksik veya hatalı olanların ödemelerinin ise PTT aracılığıyla yapılacağını yineledi.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?

Nakdi Ücret Desteği, pandemi süresince iş yerlerinin aylık bildirimlerinin 'https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi' üzerinden takip ederek ücretsiz izin hakkını ve Nakdi Ücret Desteği alıp alamayacağını incelemesi sonucu verilen bir ödenektir. Aylık bildirimlerde ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3'üne kadar işveren tarafından bildirilmelidir. Nakdi Ücret Desteği başvurusu kişinin değil iş yerinin başvurusu ile gerçekleşir. Bu detayları incelemek için mutlaka SGK'nin resmi internet sitesinden takibi yapılmalıdır.

Nakdi Ücret Desteği'nden yararlanmak için kişilerin ücretsiz izne ayrılması ya da iş akdinin fesh edilmesi gerekir.

Nakdi ücret desteğinden 17 nisan 2020 tarihinde işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan kişiler yararlanıyor. Bunun dışında 15 Mart tarihinden sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneği alamayan işçiler de bu destekten faydalanabiliyor.

KİMLER NAKDİ ÜCRET DESTEĞİNDEN YARARLANABİLİR?

a) Ücretsiz izne ayrılanlar için,

17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10'uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılmak,

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak,

-Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak,

SGK'ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olmak,

b) İş akdi feshedilenler için,

15/3/2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51'inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve yine aynı Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanmamak,

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak

Şartlarının oluşması gerekmektedir.