İstanbul'da zammı beğenmeyen servisçiler işi bıraktı!

İstanbul'da okul servislerinin birçoğu, öğrenci sayısının az olması ve yapılan zammın yeterli olmaması nedeniyle çalışmıyor.

Giriş Tarihi 29 Eylül 2020, 13:07 Güncelleme 29 Eylül 2020, 13:07
İstanbul’da zammı beğenmeyen servisçiler işi bıraktı!

İÇİNDEKİLER

UKOME tarafından yapılan toplantıda, öğrenci ve personel servislerine yönelik İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) yüzde 33,15 zam talebinde bulunmuştu.

UKOME kararıyla alt komisyonun teklif ettiği yüzde 11,50 oranındaki zam teklifi kabul edildi.

Zammın ardından İstanbul'da en kısa mesafede servis ücreti 271 lira oldu.

ZAMMI BEĞENMEYEN ÇALIŞMIYOR

Yüz yüze eğitimde kademeli sisteme geçilmesi, öğrenci sayısında düşüş yaşanması nedeniyle yeni zammı yeterli bulmayan pek çok servis şoförü çalışmıyor.

"OLAĞANÜSTÜ HAL TARİFESİ İSTİYORUZ"

İSTESOB Başkanı Hamza Öztürk ise yüzde 33,15 oranındaki zam taleplerinin sadece pandemi süreci için geçerli olduğunu ve bu şartlarda çalışmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz normal zamandaki zammı yüzde 33 oranında istemiyoruz. Bu salgın döneminde az öğrenci taşırken bu zam uygulanırken yapılırsa öğrenci taşınır. İstanbul'da özellikle öğrenci servisi taşımacılığı bitmek üzere. Anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri haftada bir gün okula gidiyorlar. Nasıl bir ücret talep edeceğimizi bilmiyoruz. Ayda 4 gün 3 öğrenci taşınsa bile ne arabayı ne şoförü kurtarıyor. Biz bu yüzden olağanüstü hal tarifesi istiyoruz. Nasıl şehirler arası otobüslerde özel bir rakam açıklandıysa servislerde de bu olsun. Normale döndüğümüz zaman bizim zam talebimiz olmasa da olur. Seyreltilmiş eğitim döneminde çalışmamız isteniyorsa bir şeylerin farklı olması lazım. Bütün yük servisçiye yükleniyor. Bizim de çocuklarımız ve geçindirmemiz gereken bir ailemiz var."

VELİLER KENDİ İMKANLARIYLA GÖTÜRÜYOR

Veliler ise servislerin çalışmaması nedeniyle çocuklarını okula kendi imkanları ile götürüyor. Kimi veliler evden çalıştığı için bu durumun sorun olmadığını belirtirken kimisi de işten izin alarak geldiğini ve servisler çalışmadığı için zorlandıklarını belirtiyor.

"SERVİSÇİLER TAM ÜCRET İSTİYOR"

Bu süreçte servislerin tam zamanlı çalışmamasına rağmen aylık ücret talep ettiğini söyleyen velilerden Berat Santepe de "Servisler haftada 1-2 defa gelmesine rağmen haftada 5 gün hizmet veriyormuş gibi ücret alıyorlar. Maliyetleri düşecek, 3 gün çalışmayacaklar. Şimdi evden çalıştığım için servis kullanmıyoruz, ancak iki hafta sonra mecburen kullanacağız. Servisçiler ne derse de o ücreti vermek zorunda kalacağım. Bu ücretin adaletli olduğunu düşünmüyorum." dedi.