Uzmanlardan borsa yatırımcısına dikkat çeken uyarı: Karşınızda kurtlar var

Borsada yatırım yapanları uyaran uzmanlar, “Medya haberleriyle yatırım yapmayın, karşınızda her türlü veriyi analiz eden milyarlık fonlar var” dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2020 Güncelleme 14 Ağustos 2020, 07:04
Uzmanlardan borsa yatırımcısına dikkat çeken uyarı: Karşınızda kurtlar var

İÇİNDEKİLER

Uzmanlar borsada yatırım yapan küçük yatırımcıyı uyarmaya, onlara paralarını kaybetmemeleri için yol göstermeye devam ediyor. Para dergisindeki köşesinde son gelişmeleri değerlendiren Zeynep Candan Aktaş, şu bilgileri verdi:

KÜÇÜK HİSSELER ÖNDE
Borsa tarihinde 'çılgınlık' olarak nitelenebilecek pek çok dönem var. Ancak, belki de ilk defa sektörler arasında bu kadar ayrışma yaşandı. Bankacılık başta olmak üzere pek çok hisse yerinde sayarken, adı sanı duyulmamış, sermayesi küçük şirketlerin, hisse senetlerinin fiyatı uçtu. Bu durum bize, hisse senetlerinin değerinin ne olabileceğine dair hiçbir fikri olmayanların, bu piyasalarda yatırımcı olmaya çalıştığını gösteriyor. Piyasada bir işlem gerçekleşiyorsa bir alıcı ve bir satıcı vardır. Yatırımcı sadece kendi yaptığı işlemi görür, bilir. Karşıdaki yatırımcının alma veya satma motivasyonunu bilmez.

TAVSİYE İLE OLMAZ
Küresel dünyada, karşınızdaki milyarlarca dolarlık portföyleri yönetenler olabilir. Uluslararası fon yöneticileri her türlü bilgi ve analiz yeteneğine birinci elden sahip iken, yapay zekalarla, algoritmalarla işlem yapıyorken, bunların karşısında medyaya yansıyan haberlerle piyasalara yatırım yapmak, artık modası geçmiş bir yaklaşımdır.

EV ARABA SATMAYIN
Aslına
bakılırsa hiç kimse piyasanın ne yöne gideceğini bilmez, bilemez. Ancak olasılıklar üzerinden risk alınır. Zaten piyasa riskli iken, bir de yatırımcıların elindeki paranın tamamını borsaya yatırmak, evini-arabasını satarak borsaya gelmek gibi risk alması, iyi zamanları bekleyememesine, elindeki varlıkları zararına satmasına neden olur. Ondan sonra da 'Ben sattım borsa çıktı' sözleri dolaşır ortalıkta...

KAZANÇ İMKANI VAR
Piyasa,
dolar bazında tarihi dip seviyelere doğru yol alıyor. Temmuzda dolar bazında 208'lere yapılan atağın ardından düşüşe başlayan piyasada, Mart 2020'deki 130'lar seviyesine yaklaştıkça, alımlar güçlenebilir. BIST- 100 dipte biraz güç topladıktan sonra yukarı yönlü bir harekete başlayabilir.